Dodik kritikovao predsjednika Srbije: Za razliku od Vučića ponosan sam na odnose sa Rusijom i Putinom

Nakon sastanka s Aleksandrom Vučićem u Beogradu, Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, poslao je nekoliko poruka koje bi se mogle protumačiti kao kritika upućena predsjedniku Republike Srbije.

Tako se Dodik, doduše ne ovim riječima, suprotstavio Vučićevim pokušajima da uravnoteži Rusiju sa Zapadom, i to na ruskom Sputnjiku.

Dodik je rekao da zauzima potpuno drugačiju poziciju od Vučića koji “pokušava voditi neutralnu politiku u odnosima Rusije i Zapada”.

– Mogu da razumijem taj izbalansirani odnos i potrebu da se očuva stabilnost, razvoj Srbije i ostalo i da je to nemoguće uraditi bez saradnje sa svima. Meni su ovi sa Zapada zatvorili mogućnost da sarađujem – zatvorili su finansijska tržišta, u političkom smislu vrše pritiske, to je odmazda što oni radi prema RS – rekao je Dodik.

Potom je kritikujući opoziciju u RS izgovorio ono što se odnosi i na Vučića.

– Naučio sam da pomaže samo jasan stav, a ne nikakve kalkulacije, jer onda samo dobijete sljedeću kalkulaciju – izjavio je Dodik za Sputnjik.

Za razliku od Vučića, Dodik naglašava da je ponosan na dobre odnose sa Rusijom i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i da to ne krije ni u ovom vremenu kada je jeres to reći.

– I baš me briga šta će reći jedan Britanac ili neko ostrašćen kojem su, nakon što je opljačkao po Africi i Indokini, sada potrebni resursi Rusije za džabe. To je njihova ideja, ali ta ideja ne može da prođe – govori Dodik.

Navodi i da BiH nije uvela sankcije Rusiji i podsjeća da je tužio ambasadora BiH pri UN-u Svena Alkalaja, “koji zastupa ortodoksnu muslimansku politiku, što je samoinicijativno glasao u Vijeću sigurnosti UN-a”.

No, baš poput Alkalaja i ambasador Srbije u UN-u je glasao isto, što jasno govori šta Dodik misli o Vučićevom potezu.