Dodik: Lijepo je čuti da su napori prepoznati u EU, opasna su lažna obećanja!

Predsjednik manjeg bh. entiteta RS Milorad Dodik komentarisao je jučerašnji sastanak koalicije na državnom nivou.

On je saopćio kako su predstavnici svih stranaka na vlasti jučer pokazali da su ozbiljni i da žele rješenja i dogovor.

“Imali smo korektan sastanak koji obećava da Bosna i Hercegovina može uskoro očekivati ​​otvaranje pregovora sa EU. RS i Federacija su napravile ogroman napredak u provođenju neophodnih reformi i lijepo je čuti da su naši napori prepoznati u EU, ali ono što je opasno su lažna obećanja. Umorni smo od priča o tome kako smo tako blizu, a tako daleko”, ističe Dodik.

On također ističe kako očekuju otvoren i pošten pristup i tačan datum, te da su ovih dana predstavnici EU jasno rekli da podržavaju dogovor domaćih lidera, a da je to, tvrdi, njihov stav koji se sluša već duže vrijeme.

“Istovremeno, iz američke ambasade svakodnevno stižu prijetnje i poruke koje su u suprotnosti s porukama koje dolaze iz EU. Nije slučajno da je američki ambasador neposredno uoči jučerašnjeg sastanka predstavnika stranaka pokušao da smisli i poništi izjavu gospođe Eichhorst, koja je jasno rekla da se u Evropi zalažu za domaća rješenja i dogovor”, naglašava Dodik.

Dodaje i da je nepoželjni, kako ga on smatra, američki ambasador u Bosni i Hercegovini, okružen O'Brienom i njegovom prisilnom podrškom, koji je svojim, kako kaže, kriminalnim djelovanjem i nediplomatskim ponašanjem narušio obnovljene odnose među narodima, nastavio prijetiti i izdavati naredbe tamo gdje bi trebalo biti sjedište žalbenog suda.

“Jasno je da je O'Brien bio primoran da dođe ovamo i izgladi nered koji je Murphy napravio. Zamislite kako bi to izgledalo kada bi neka država priznala da je poslala totalnog nesposobnog, koji je ujedno i kriminalac i umiješan u tešku korupciju u zemlji u koju je poslat. Murphy javno i besramno tvrdi da su prošle godine bili “snažno povezani i radili sa pravosudnim institucijama, sudijama, tužiocima, agencijama za provođenje zakona” na poboljšanju svojih ‘kapaciteta’ i dodaje da se rade stvari “što se ne vidi”. javnost ne vidi, ali su im važni”, mišljenja je.

Također, tvrdi kako “svi znaju šta su to i šta je radila plaćenička uprava Murphyja u Sarajevu”, te da su “uspjeli su pronaći odgovarajuće sudije za suđenje jednom od najskandaloznijih montiranih suđenja u historiji”.

Iskoristili su, kako dodaje, sve resurse i sve kapacitete da “ponize instituciju predsjednika”.

“To su stvari koje javnost zna. Svi to znaju, a Murphy, koji je dobro podmazan da radi ono što radi i da se druži sa muslimanima, krije noge kao zmija. Taj je skandal morao ispeglati O'Bryana u Sarajevu još sramnijim izjavama.”

“Našli su se u živom blatu iz kojeg ne mogu izaći, a sada svi mi patimo zbog toga, a najviše stradaju narodi Bosne i Hercegovine.”

Dodik poručuje i kako je RS je za evropski put, za saradnju sa svima, pa i sa SAD, i da čeka trenutak kada će se ta država odreći zvaničnika koji su, kako tvrdi, pravili haos u BiH.

Taj dan će, zaključuje, uskoro doći.