Dodik: Mediji stalno pišu protiv Srba, Srbije i RS-a! Šta god kažem odmah neko iz Federacije uputi tužbu

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je danas u Beogradu da je u raznim tužiteljstvima protiv njega pokrenuto više od 30 slučajeva.

Dodik je za srbijanske medije rekao da svi koji su istovremeno govorili protiv Srba, Republike Srpske i Srbije pokušavaju napraviti istu priču i sotonizirati i optužiti Srbe kao i prije.

“Šta god progovorite odmah neko iz Federacije BiH uputi tužbu. Neki dan sam dobio obavještenje da je prekinuta istraga koja se vodila jer sam nekada u Gacku nešto rekao. Prijavu je tada podnio Transparency international, koji je međunarodna organizacija. Ko je ova organizacija da odlučuje o našim životima? Živimo, nažalost, u takvoj zemlji”, rekao je, između ostalog, Dodik.

Dodik se osvrnuo i na slučaj “Ikona”, tvrdeći da je Interpol rekao da niko nije tražio ikonu Svetog Nikole koju je dao ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu.

Dodik vjeruje da je temeljni cilj politički udar na Republiku Srpsku i pokušaj daljnje centralizacije BiH.

“Prije tri dana ukrajinski ambasador Vasilij Kirilich boravio je u Bosni i Hercegovini, tada rekavši da nemaju dokaza da je ikona ukrajinska i da nikada nije bila dio kulturne baštine, ali povrijedila ih je činjenica da je dana Rusima. Imate situaciju da ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković inzistira na ovom pitanju, a u bilo kojoj drugoj državi sve bi vlasti štitile takvu vrstu narativa, pa čak i da je riječ o pogrešci, ispričavale bi se u drugu državu”, rekao je Dodik novinarima.

Podsjećamo, danas je objavljena informaciju da je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine službeno podnijelo prijavu protiv Milorada Dodika zbog verbalnog napada na člana CIK-a Vanju Bjelicu-Prutinu, što podlaže krivičnoj mjeri izazivanja nacionalne mržnje.