Svako ko javno potiče ili izaziva nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost između konstitutivnih naroda i drugih, kao i druge osobe koje žive ili borave u Bosni i Hercegovini, kaznit će se zatvorom od tri mjeseca do tri godine.

Svako ko ovo kazneno djelo počini zlouporabom položaja ili ovlasti, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina.

To je navedeno u članku 145.a Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, na temelju kojeg je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) podnijela kaznene prijave protiv predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, zbog vrijeđanja Vanje Bjelice Prutine, članice CIK-a.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine potvrdilo je Radiju Slobodna Europa (RFE) da je zaprimljena prijava CIK-a i da će ova institucija nastaviti slijediti standardne procedure.

Na konferenciji za novinare u Doboju 21. januara 2021., nakon odluke CIK-a o poništavanju izbora u Doboju i Srebrenici, Milorad Dodik prvo je članove CIK-a nazvao “mašetarima, lopovima, kriminalcima i posrednicima”, a zatim izvrijeđao jednog od članova CIK-a.

“Gospođa koja predstavlja srpski narod (Vanja Bjelica Prutina, op. a.) je udata ili je bila udata za Bošnjaka u Sarajevu, muslimana. Neko će reći šta to ima veze, ma nemojte. Nema veze? Ma nemojte. To pokazuje koliko je sve namješteno”, kazao je Dodik.

Bjelica Prutina rekla je za RSE da to ne želi komentirati, posebno nakon podnošenja kaznene prijave, te da se “nije htjela spustiti na nivo onih koji su te stvari govorili”.

Uz to, Dodik je iz srpskog naroda vrijeđao i ostale članove CIK-a Bosne i Hercegovine, rekavši da “samo fukara od Srbina može da glasa za poništenje izbora u Srebrenici”.

Nakon izjava Milorada Dodika, Izborno povjerenstvo pozvalo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da reagira, smatrajući da “izjave sadrže elemente kaznenog djela”. Tužilaštvo nije reagiralo i CIK je 28. januara podnio kaznenu prijavu protiv Milorada Dodika, osumnjičenog da je počinio kazneno djelo iz članka 145a Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

“Iznenađeni smo reakcijom, odnosno nereagiranjem Tužilaštva Bosne i Hercegovine, odnosno njihovom glupom i skraćenom izjavom da od nas očekuju formalni čin.” Svi u ovoj zemlji imaju čuo je što je rečeno, u dva je navrata odjeknuo u regiji, pa me iznenađuje s te strane “, rekao je predsjednik CIK-a Željko Bakalar za Radio Slobodna Europa, dodajući:

Članica CIK-a Irena Hadžiabdić također je reagirala na izjave Milorada Dodika, rekavši da ih doživljava “monstruoznim i krajnje neprimjerenim i sramotnim”.

Lana Jajčević iz udruge Udružene žene, vjeruje da je najnoviji napad na članicu CIK-a samo vrh ledenog brijega govora mržnje u medijima protiv žena.

“Visoko pozicionirani političari u svom svakodnevnom obraćanju medijima, kada treba diskreditirati političkog protivnika, koriste nekažnjeno govor mržnje. Nažalost, sve što se u javnom prostoru izgovara na ovakav način, nije adekvatno kažnjeno”, kaže Jajčević.

Predsjednik CIK-a Bakalar vjeruje da je problem mnogo širi, posebno s obzirom na društvene mreže i činjenicu da je “verbalni napad Milorada Dodika na člana CIK-a izazvao brojne komentare”.

“Najgori dio svega ovoga je što je javni govor visokog dužnosnika dodatna reakcija građana. Svjedoci smo da je na društvenim mrežama ova izjava izazvala dodatne runde uvreda protiv gospođe Vanje. Javni govor javnog službenika ima posebnu težinu. Sumnjam da gospodin Dodik želi učiniti nešto loše gospođi Vanji, ali ima svakakvih ljudi. A kad se izgovori takva riječ, to može biti poticanje na bilo koje kazneno djelo ”, kaže Bakalar.

Zbog navedenog, CIK smatra da je ključno da institucije također osude ono što se dogodilo.

“Mora prestati, ako ne prestane, bojim se da će vrlo brzo imati vrlo ozbiljne posljedice. Nadam se da će sudionici uskoro shvatiti šta on radi i posljedice koje bi to moglo imati “, rekao je Hadžiabdić.

Prema riječima predsjednika CIK-a, kaznene prijave protiv Milorada Dodika prva su takve vrste protiv dužnosnika u Bosni i Hercegovini.