DODIK NA STO MUKA: Raste nezadovoljstvo u vladajućoj koaliciji, Đokić traži više funkcija

Nakon odlaska Demokratskog narodnog saveza i uklanjanja Srpske socijalističke stranke iz vladajuće koalicije, novi val nezadovoljstva započeo je Petar Đokić, predsjedavajući Socijalističke partije RS i ministar Vlade Republike Srpske.

Iako problemi traju mjesecima, okidač je bilo imenovanje v.d. direktora Inspektorata Republike Srpske, nakon što je Dragutin Škrebić podnio ostvaku. piše banjalički portal Srpskainfo, te dodaje kako Đokić smatra da to mjesto pripada njegovoj partiji, i planira na ovu poziciju predložiti Dragana Banjca, lokalnog funkcionera iz Banja Luke, Simu Stakića, načelnika opštine Pelagićevo, te Zorana Kukavicu iz Novog Grada.

Prije jučerašnje sjednice Vlade Republike Srpske postojalo je povjerenstvo osoblja na kojem se o tome razgovaralo.

– Đokić je tražio da stranka preuzme dotično mjesto direktora, ali premijer Radovan Višković rekao je da za to nema osnova, jer je SP u Narodnoj skupštini imao manje zastupnika nego što je odlučeno o kadrovskoj politici vladajuće koalicije.

Đokić nije bio vidno zadovoljan takvim stavom, a kasnije nije ni prisustvovao sjednici Vlade. Potom je preko posrednika poslao poruku svom ministru Dušku Milunoviću, koji je kasnije napustio sjednicu.

Novi problemi u vladajućoj koaliciji mogu dovesti do novih turbulencija i promjena, jer je Petar Jukić pokazao svoje nezadovoljstvo nakon mnogih “državnih udara” i otkaza.

– Teško je govoriti o tome da će socijalisti napustiti koaliciju. Mislim da u ovom trenutku neće, ali toliko se dešava tih potresa da možemo svašta očekivati. Niko od nas nije pretpostavio da DNS može uraditi ono što je uradio pred izbore. Određeni problemi postoje, to se vidi, ali mislim da je taj prostor postao širi za socijaliste tako da mogu tražiti više i glasnije. Ostalo sve zavisi od bezbroj drugih faktora – kaže Topićeva za Srpskainfo.

Da li će im predsjednik SNSD, Milorad Dodik to dozvoliti?

– On uvijek nađe način da tu ljutnju neutrališe. Sigurno je da je on u ovom trenutku isto ljut, još od izbora, tako da kada ste sami ljuti onda vjerovatno tu svoju ljutnju nećete ispoljiti tako što ćete upiti ljutnju onog drugog – zaključila je ona.

Podsjećamo, posljednja sjednica Vlade Republike Srpske naglo je prekinuta bijesnim napuštanjem sjednice Vlade Republike Srpske s ministrom industrije i energetike Petrom Đokićem i ministrom rada i boračko-invalidske zaštite Duškom Milunovićem.