Dodik najavio “planove” za narednu godinu: Zbog imovine idemo u nezavisnost

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik ponovio je danas na pres konferenciji u Banjoj Luci ranije stavove da ovaj entitet neće pristati na prenos nadležnosti na državni nivo, kao ni na Zakon o državnoj imovini BiH.

“Republika Srpska je spremna da u vezi s imovinom, koja je za nas crvena linija, krene ka putu nezavisnosti. Nećemo dozvoliti bilo kakve aktivnosti protiv RS-a, a sve što smo do sada uspjeli jeste zahvaljujući jakom timu, koji bez oklijevanja radi u interesu RS-a i njenih stanovnika”, napisao je Dodik na Twitteru.

Dodik je dodao da će RS uspješno odgovoriti na sve izazove, uključujući i negativne uticaje stranog faktora.

“Aktuelna vlast uspješno je upravljala RS-om u kriznim vremenima, što će biti nastavljeno. To pokazuje sposobnost vlasti i Vlade, koja je uspješno radila u prošloj godini i nastavit će da radi. Pojačano ćemo raditi na stvaranju svih uslova za investicije, a sve u interesu naroda i ljudi koji ovdje žive. Ovo je bila i tema sastanka u Banjoj Luci s najvažnijim funkcionerima RS-a i direktorima javnih preduzeća”, dodao je Dodik.

Na kraju se dotakao i pitanja Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

“RS neće predlagati niti birati sudije Ustavnog suda BiH. Pitanje o Ustavnom sudu postalo je najvažnije političko pitanje u BiH. Sve većinske odluke donose se protiv Srba i Republike Srpske. Racionalno je ne birati naše predstavnike u Ustavnom sudu i ne davati legitimitet za donošenje odluka protiv nas”, naglasio je Dodik.