Dodik najavio tužbu protiv sudija Ustavnog suda BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će podnijetu tužbu protiv sudija Ustavnog suda BiH, koji, kako je istakao, stalno dokazuje da je politički organ i da radi neustavno.

– Pokrenuo sam pitanje zastave, samo da bi se vidjelo da taj ustavni sud ne odlučuje po Ustavu, nego odlučuje po nekim svojim kriterijumima. Nigdje nema dokaza da je Predsjedništvo BiH, za šta je bilo nadležno, potvrdilo odluku o Zakonu u o zastavi i njima to nije bilo dovoljno, što je zakonski i ustavni osnov da Predsjedništvo usvoji zakon o zastavi, a oni su smatrali da to nije potrebno – rekao je Dodik novinarima u Sarajevu.

On je naglasio da je “nepodnošljivo na taj način odnositi se prema samom ustavu, koji treba da brane”.

Dodik je poručio da će kao član Predsjedništva BiH podnijeti za svakog od tih sudija krivičnu prijavu za kršenje Ustava i zloupotrebu položaja i ovlaštenja, i za strane i domaće sudije.

– Za domaće, ovdje, a strane, vidjećemo, u zemljama iz kojih dolaze – rekao je Dodik.

On je istakao da “ovo nema nikakvog smisla” i da je sve ovo “lakrdija u BiH”.

– Zakonski uslov je da Zakon o zastavi bude usvojen na parlamanetu i da ga potvrdi Predsjedništvo Bih koje to nikada nije uradilo i oni kažu da je to u redu – zaključio je Dodik.

Ustavni sud BiH utvrdio je da je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH, koji je svojom apelacijom osporio predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, u saglasnosti sa Ustavom BiH.