Dodik nakon propalog pokušaja zatvaranja OHR: “RS po ko zna koji put brani legitimitet Bosne i Hercegovine!”

Sinoćnje glasanje u Vijeću sigurnosti UN-a, kojim je odbačen prijedlog rezolucije Rusije i Kine da se od 31. jula 2022. godine ukine OHR u Bosni i Hercegovini komentirao je i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Čini se da Dodik očigledno nije pažljivo pratio sinoćnje glasanje jer je za SRNA-u izjavio da UN sinoć nije imenovao visokog predstavnika za BiH i da je ta funkcija prestala postojati.

“Sinoćnje glasanje u Vijeću sigurnosti UN-a o procesu imenovanja novog visokog predstavnika za BiH pokazuje duboku podijeljenost, ne samo unutar BiH, već po prvi put od uspostavljanja Ureda visokog predstavnika i među članicama Vijeća sigurnosti”, istakao je Dodik.

Da li ovo znači da Dodik u svom svijetu kao relevantne prihvaća samo glasove Rusije i Kine ne može se sa sigurnošću tvrditi. Također, Dodik ignoriše da su za rezoluciju glasale samo Rusija i Kina, a da su sve druge članice bile suzdržane.

U nastavku je dodao da je rezolucija koju su predložile Rusija i Kina odraz odgovornosti ovih svjetskih sila koje su prijedlogom za ukidanje OHR-a pokušale napokon dati suverenitet BiH, punu nezavisnost i državni kredibilitet, koji, prema njegovim riječima, očito ne žele ni određene političke stranke u BiH, ni njihovi nalogodavci iz međunarodne zajednice.

“I na kraju, zaista moram iznijeti određenu dozu ironije jer zahtjevom srpske strane u BiH da novi visoki predstavnik bude imenovan u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom ili još bolje da OHR bude sasvim zatvoren i time domaćim političarima nametne odgovornost postizanja kompromisa dijalogom, Republika Srpska po ko zna koji put brani Dejtonski mirovni sporazum, brani legitimitet BiH i njenih institucija i pokušava da uspostavi suverenitet koji toj istoj BiH otimaju oni koji se lažno u nju zaklinju”, naglasio je Dodik, prenosi portal Klix.