Dodik nakon ročišta: Ja sam državljanin RS, osjećam se napadnuto i nesigurno u BiH

Predsjednik RS Milorad Dodik danas je ponovo imao ročište na Sudu BiH, gdje mu je nastavljeno suđenje zbog nepoštivanje odluka visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta.

Dodik je nakon završetka ročišta izašao iz zgrade Suda BiH i bez davanja izjava otišao ka Istočnom Sarajevu, gdje je potom održao konferencija za medije u Administrativnom centru Vlade RS u Istočnom Sarajevu.

– Ja sam državljanin RS i BiH i osjećam se napadnuto i nesigurno u Bosni i Hercegovini zato što se radi o zloupotrebi Instituta koji ne postoje u skladu sa Ustavom, a to su prije svega Tužilaštvo i Sud, koji rade ne u interesu ljudi, već politike. Ovdje se ide na to da legalno izabrani ljudi na izborima, poput mene, moraju odgovarati pred onima koji nisu legalno izabrani. Ova ekipa sudija je nametnuta i imaju zadatak da dovode ljude koji su njima potrebni za njihove interese. Zato sam nesiguran, ali nisam prepadnut i neodlučan, rekao je Dodik, te nastavio:

– Imam ekipu koja zna svoj posao, a ovo što gledamo je borba protiv stranaca koji ovdje pokušavaju da nametnu kolonijalnu i definitivnu upravu. Ovo je protiv Bosne i Hercegovine i nema šanse da joj da novu snagu, samo će joj je oduzeti. Ustav nije predvidio postojanje Suda i Tužilaštva u BiH, nego je nametnut odlukama stranaca. Svi suci i tužioci su prošli trijažu stranaca i samo oni koji su dobili pozitivni predznak su dobili funkcije, samo da bi ostvarivali interese stranaca na ovim prostorima.

– RS je privržena Dejtonskom sporazumu i Ustavu BiH i to je naša krivica. Godinama nas krive što podržavamo ustavni poredak u BiH, jer neki koji su sa strane žele to da promjene u korist centralizacije, a mi smo protiv. Mi smo spremni razgovarati o svim pitanjima, ali ovdje se radi o podmetnutim stvarima. Nažalost, politički ambijent kod Bošnjaka je prihvatio to podaništvo. Na kraju će se to njima obiti o glavu, kako to obično bude u historiji i u politici, zaključio je Milorad Dodik.

Naredno ročište zakazano je za 3. april.