Nakon njemačkih sankcija, Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, ponovno tvrdi da mu stranci spremaju otmicu.

Ministar policije RS Dragan Lukač pooštrava mjere sigurnosti. Boračka organizacija RS priprema se za skup podrške u Banjoj Luci, kojem će se po svim prilikama prodružiti i članovi Dodikovog SNSD-a.

Dok mnogi očekuju sankcije od nekih drugih zemalja EU, čini se da je predizborna kampanja Milorada Dodika već počela.

Krajnji cilj stranaca

Na dan saslušanja u Tužilaštvu BiH, zbog slučaja “Pavlović” banka, Milorad Dodik iz službenog vozila novinarima pokazuje srednji prst. Pažnja medija i javnosti, umjesto na potencijalne koruptivne aktivnosti, većinski se usmjerava na nedolično ponašanje člana Predsjedništva BiH.

Dan nakon što je Britanija objavila sankcije, oklopna vozila Despot pojavila su se ispred obiteljske kuće Milorada Dodika. Nakon njemačkih sankcija, Milorad Dodik traži još jaču sigurnost i oživljava priču o planovima stranaca da ga uklone.

– Kod nas je moguće jer se to dešavalo prije deset godina, kupili su naše ljude, odvodili ih u kontejnere, po deset, petnaest dana, tri mjeseca, pet mjeseci, šikanirali ih, neki su prolupali od svega toga, i ništa. Aktuelnog načelnika Sokoca Milovana Bjelicu su pokupili i odveli u kontejner,”upale svjetla, reflektore, grunu jaku muziku da ne može da spava i traže priznanje”.

Prema Miloradu Dodiku, krajnji cilj stranaca je izbaciti ga iz izbornog procesa. A priču o njegovoj mogućoj prijetnji potvrđuje i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

Skup pod sloganom “Sloboda”

– Informacije koje smo dobili od naših partnerskih službi govore o tome da može da postoji ugrožavanje ličnosti člana Predsjedništva, na osnovu toga Ministarstvo unutrašnjih poslova je preduzelo sve aktivnosti na podizanju njegove sigurnosti na veći nivo, angažovan je mnogo veći broj ljudi i svakako da je njihova obaveza u skladu sa Zakonom da brane od bilo kakvog ugrožavanja.

Podrška Miloradu Dodiku i njegovoj politici te Boračkoj organizaciji RS-a, čiji su najavili skup u Banjoj Luci, pod sloganom “Sloboda”, s ciljem, kako kažu, borbe za očuvanje odluka koje donose institucije ovog entiteta.

A iz SNSD-a pozivaju i svoje članove da se u što većem broju pridruže skupu. Ipak ništa od toga ne može promijeniti činjenicu da se Milorad Dodik nalazi na američkoj, britanskoj crnoj listi i da su zemlje EU već krenule u proces povlačenja novca iz projekata u Republici Srpskoj.

Politička popularnost
Situacija bi mogla donijeti Dodiku popularnost među biračkim tijelom, no dugoročno imati značajne štete za građane RS.

– Ove sankcije će biti kontraproduktivne jer će one Miloradu Dodiku donijeti povjerenje kod birača koje nije na onom nivou političke kulture da razumije ustvari šta se sve iza dešava i onda će se on predstaviti kao zaštitinik vitalnih nacionalnih interesa, kao zaštitinik RS, kao da ga mrze ti mrski Amerikanci, Englezi, čitav svijet mrzi Milorada Dodika i RS, i on se stavlja tu u poziciju jednog zaštitnika, žrtve, naš narod voli žrtve. Praktično te sanckije neće značiti sve do onog trenutka do kada ne budu eventualno pojedini investitori htjeli da dođu u RS, pa onda kažu, aha dobro, vi ste ta crna rupa u BiH, nećemo otići u Teslić, nego ćemo napraviti fabriku u Tešnju – kaže Velizar Antić, politički analitičar.

Njemačka je jučer zvanično odlučila obustaviti finansiranje četiri infrastrukturna projekta u RS vrijedna 105 miliona eura. Posljednjih mjeseci mnogo je poziva širom međunarodne zajednice da što više zemalja, prije svega EU, naprave slične poteze. Sankcije pojedinačnih zemalja očekuje i sam Milorad Dodik.