Dodik nakon sastanka po starom: Govorio o “mirnoj disoluciji” BiH, spominjao Vučića, “lažnom visokom predstavniku”

– Ne vjerujemo da stranci mogu da uvedu red u zemlji, vjerujemo samo u unutrašnji dogovor – rekao je Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine nakon sastanka sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom, piše Faktor.

Po ko zna koji put ponovio je da entitet Republika Srpska ne priznaje novog viskog predstavnika Christiana Schmidta.

– RS ne može da prihvati da neizabrani stranac donosi zakone. Vjeruje samo u dijalog i dogovor. Nije pravilno da ja prihvatam da bilo kakav stranac, koji nema mandat međunarodnog faktora, može ovdje da radi.

Pozivam na dogovor, na razgovor, pozivam ljude iz Sarajeva da imaju razumjevanja i da shvate ozbiljnost ove situacije – kazao je Dodik ponoviši svoj ranije izrečeni stav o mirnoj disoluciji BiH.

Dodik kaže da više vjeruje saradnji sa Erdoganom nego “nekim propalim nastojanjima da se nametnu rješenja”.

– Vjerujem, da je Turska bila više uključena u priču o visokom predstavniku, da se ovakva lakrdija sa imenovanjem ne bi desila – rekao je Dodik, dodajući da je uvjeren da Erdogan razumije situaciju, jer se, kako kaže, pokazao kao čovjek koji sluša sve strane u BiH.

Dodik je rekao da je uvijek velika stvar kada veliki državnik i političar poput Erdogan boravi u BiH.

– Meni je drago što što već duže vrijeme razgovaramo o važnim pitanjima i osjećam blagonaklonost koju nam ukazuje u vidu pomoći, za ekonomski razvoj, za razvoj infrastrukture, o čemu u kontinuitetu razgovaramo – naglasio je on.

Dodik je još govorio i o Afganistanu, spominjao svog političkom zaštitnika, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića…