Dodik: Nastavit ćemo da se borimo i dokažemo da je sve apsurdno, nova sutkinja izvršava nečije naredbe

Milorad Dodik izjavio je da u Sudu BiH ne vrijedi nikakvo pravo. Prema njegovim riječima, bez poštivanja prava ljudi koji učestvuju u procesu, pokušava se nametnuti nova praksa, što predstavlja najveći udarac na BiH.

Dodik je istakao da je nova sutkinja u predmetu protiv njega postavljena da izvršava nečije naredbe. “Sve joj je napisano kako i šta treba”, rekao je Dodik. Dodao je da je optužnica trebalo da bude ponovo urađena jer je razdvojen proces u odnosu na vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika” Miloša Lukića, a ne da se čita parcijalno.

“Danas su u sudnici pročitani samo dijelovi optužnice koji se odnose na mene, a ne i ono što se odnosi na Lukića, to se preskače”, izjavio je Dodik. On je istakao da je nečuveno da je isti sudija određen i za njegov predmet i za Lukićev, koji se sada vodi odvojeno.

Dodik je kritikovao Tužilaštvo, tvrdeći da je do sada ignorisalo sve što je njegova odbrana iznosila. “Parlamentarna skupština BiH jedini je organ koji može da donosi zakone i Ustav ne dozvoljava nijednog drugog zakonodavca”, rekao je Dodik. On je dodao da Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH, ne može donositi zakone, čak i ako bi bio na toj poziciji.

Dodik je izjavio da će nastaviti da se bori i dokaže da je sve apsurdno i da ništa nema smisla u pogledu bilo čega što je Tužilaštvo iznijelo čitanjem optužnice. On je također naveo da je nova sutkinja ranije imala politički angažman u SDA na važnim pozicijama.

Na kraju, Dodik je postavio pitanje da li je moguće da su u ovom sudu sve sudije Bošnjaci. “Zar je moguće da su službenici koji tamo rade samo Bošnjaci i opravdano nemam povjerenje u ispravnost postupka”, zaključio je Dodik.