Dodik nastavlja prosipati šovinizam i vrijeđati članicu CIK-a: Zašto je zadržala prezime Bošnjaka? To Srbi ne rade

Prvo se osvrnuo na izjave Bakira Izetbegovića i zatražio izvinjenje

“Iskreno se nadam da se Izetbegović kaje zbog svoje rasističke izjave, a najbliži prijatelji rekli su mu da to nije dobra izjava. Samo se nadam. Moje mišljenje je da ovo nije samo usamljena izjava i da mnogi tako misle oko njega”, rekao je Dodik.

Rekao je da ako mu se Izetbegović izvini, Srbi mu mogu oprostiti, ali nije neobično ni čudno što misli tako o Srbima.

Na pitanje novinara žali li zbog izjava o članu CIK-a Vanji Bjelici-Prutini, Dodik je rekao da se nije pokajao jer je govorio istinu.

Podsjetimo, on je rekao da je odluka CIK-a o poništavanju izbora u Doboju i Srebrenici bila sramotna i kriminalna, u korist Bošnjaka, a donijela ju je Srpkinja udata za Bošnjaka.

To je istina. Bila je udata za Bošnjaka muslimana, razvela se, a zadržala prezime. Malo je to čudno, ali ja sam o tome govori u političkoj dimenziji. To je ona priča koju sam govorio da se pažljivije biraju Srbi koji mogu da budu odgovorni na neki način. Zadržati prezime? Kod Srba nisam čuo za taj slučaj da se razvede, a da zadrži prezime. Ja to nisam čuo”, kazao je Dodik.

Dodik je na pozive novinara “kakve to veze ima s njenom kompetencijom” rekao: “Ima veze jer smatramo i ovdje je potpuno uvjerenje da ima političku dimenziju. To nije šovinizam. Izvinjavam se svakome ko je pomislio, a to je ta vrsta priča. Pričam o tome kako se postavljaju tamo ljudi”, rekao je Dodik.

“To smo znali i ranije, ali dobro je da su to svi sada čuli. Poštujem sve narode i zaista mi je žao što Izetbegović ima takav stav. Izetbegović je napustio polje političke borbe i ušao u polje borbe sa Srbima,” rekao je Dodik.