Dodik: Ne dozvoliti bilo kakav eksces na Cetinju

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao je crnogorske vlasti da ne dopuste nikakav eksces koji bi mogao dovesti do fizičkog ugrožavanja sudionika ovog značajnog događaja prilikom ustoločenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru.

Dodik je istakao da je ustoličenje mitropolita na Cetinju važan dan za Srpsku pravoslavnu crkvu, da je to oduvijek bilo tako, i u prošlosti, a biće i u budućnosti, ali da zvaničnici iz Republike Srpske neće prisustvovati tim događajima da se to ne bi loše tumačilo.

“Nismo ni u šta umiješani, nećemo danas ni da prisustvujemo svemu tome da se to ne bi loše tumačilo”, rekao je Dodik novinarima u Tesliću.

Dodik je savjetovao crnogorske vlasti da osiguraju neutralne uvjete za Srpsku pravoslavnu crkvu za odvijanje crkvene ceremonije, a dovoljnu distancu onima koji protestuju, te dodao da su informacije, koje dobijaju, o mogućem sprečavanju ustoličenja, nedopustive.

“Mi ih osuđujemo i odbacujemo jer mislimo da SPC ima pravo, kao i sve druge vjerske zajednice u Crnoj Gori da na svoj autentičan način, u skladu sa svojim procedurama, završi sve svoje poslove. Cetinjski manastir pripada SPC, nismo otišli ni na čiji tuđi prostor”, naglasio je Dodik.

On je odbacio bilo kakvu povezanost i tvrdnje koje dolaze iz Crne Gore da su vlasti Republike Srpske i Srbije u to umiješane.

Neke u Crnoj Gori, kako je rekao, to naravno boli, ali to je naprosto tako, SPC se pokazala snažno i ima pravo.

“Republika Srpska odbacuje bilo kakvu mogućnost da se njene zvanične vlasti dovode u vezu sa bilo kakvim negativnim događajima koji se mogu eventualno desiti. Mi želimo i nadamo se da to neće biti, ali ako budu, želim da unaprijed odbacim sve i zato smo željeli da se skupimo ovdje u Teslićiu gdje nas je sazvala predsjednica Republike Srpske i došli smo jer smatramo da je trenutak delikatan i važan i da na taj način pošaljemo ove poruke”.