Dodik: Ne krijemo planove da radimo na tome da RS bude nezavisna država

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik danas je ponovno govorio o otcjepljenju RS-a i izjavio danas povodom proslave praznika Svetih novomučenika jasenovačkih “ne kriju planove da rade na tome da RS bude nezavisna država”.

Dodao je kako “uvijek trebamo težiti miru, ali i zapamtiti svu patnju gdje god se dogodila”.

“Važno je da mi danas nakon iskustva koje je Jugoslavija imala, a koja nije dala rezultat koji se očekivao i koja se raspala u prvom obračunu da gradimo dobre odnose. Mislimo da je Hrvatska kao država i hrvatski narod, i Srbija kao nezavisna država srpskog naroda, i Republika Srpska koju mi živimo kao našu državu apsolutno osnova da se na dugoročni način riješe gotovo svi problemi među nama i to je ono prema čemu treba da težimo”, poručio je član Predsjedništva BiH u Jasenovcu.

Istaknuo je kako su se danas okupili u Jasenovcu kako bi obilježili stradanja od 1941. godine.

Dodik o “srpskom jedinstvu”

Komentarisao je i obilježavanje “srpskog jedinstva”.

Rekao je da će se ovaj dan obilježiti 15. septembra i da “niko ne bi trebao da ima išta protiv toga”.

“Mi gledamo Ujedinjene narode i vjerujemo da je srpski narod, kao i hrvatski narod, i svaki drugi veliki narod, zaslužuju da obilježavaju praznike i datume kako oni to misle. Mi do sad nismo imali taj praznik, sada ga imamo i u RS i u Srbiji i proslavljamo ga. Drago mi je što ćemo u srijedu imati skupštine i Srbije i RS i donijeti Zakon o zaštiti ćirilice. To nije upereno protiv nikoga, ali je naše pravo da to radimo”, komentarisao je Dodik.

Šta kaže Dodik o “srpskom svetu”

“Priča o srpskom svijetu je priča o vrijednostima koje narod ima. To su vrijednosti vezane za našu vjeru, pismo, krsnu slavu, jezik… To se dešava i ovdje i ondje gdje žive svi Srbi, u svim srpskim zajednicama, bilo da su u Australiji ili na sjeveru Evrope. Svagdje gdje postoji srpska zajednica imaju pravo da afirmišu vrijednosti koje mogu da se sažmu u sintagmu ‘srpski svijet’. Oni koji to prikazuju kao neku teritorijalnu priču o ekspanziji apsolutno su usmjereni ka tome da podvaljuju i da lažu i niko nema nikakve namjere te vrste, ali isto tako ne bi trebalo da nam zabrane da upražnjavamo vrijednosti koje se mogu okupiti u sintagmu ‘srpski svet’”, izjavio je Dodik.

Odgovarajući na konstataciju da se “srpski svet” vodi u “Veliku Srbiju”, Dodik je kazao: “Kakva velika Srbija; bila je i velika Hrvatska, pa šta? To su floskule kojima se straše drugi. Naš projekat je veoma jasan – da ojačamo RS do te mjere da bude nezavisna država na ovim prostorima i tome smo posvećeni. Imamo legitimno pravo na to, kao što imaju Hrvati, Crnogorci, da i mi imamo RS na prostoru koja će biti nezavisna država. Mi te planove ne krijemo”, naglasio je Dodik.