Dodik: Ne možemo živjeti zajedno, moramo napraviti tri države

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Milorad Dodik je za televiziju Prva govorio o današnjem sastanku rukovodstva entiteta s presjednikom Srbije u Beogradu, a na kojem će razgovarati i o aktuelnostima u BiH. Tom prilikom je ponovo iznio svoje pogrešne separatističke ideje.

Rekao je da će rukovodstvo RS-a upoznati Aleksandra Vučića o nametanju zabrane negiranja genocida, odlukama Narodne skupštine koje su uslijedile, kao i o zakonima koje žele usvojiti, a odnose se na nepoštivanje Inzkove odluke.

“Ovo je neki lakmus papir da vide kako se stvari mogu dešavati. Odgovorili smo snažno. Te priče o genocidu da nam nametnu kao obavezu… BiH je pokazala da ne može funkcionisati. Ne možemo da živimo zajedno i moramo da se raziđemo. Da napravimo tri odvojene države”, naveo je Dodik.

Na pitanje je li čekao donošenje zakona o negiranju genocida i trenutak kako bi pokrenuo priču o neovisnosti, odgovorio je da “mogu pričati šta žele”.

S obzirom na to da podijeljena priča povlači sukobe, također su ga pitali kakva je mogućnost takvih neugodnih scenarija, te je rekao da je malo vjerojatno da će se to dogoditi, osim ako “Nato ne bude intervenisao”.

Tokom današnje konferencije za novinare, novi visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu, Christian Schmidt, također se osvrnuo na teritorijalni integritet BiH, rekavši da je to jedno od pitanja zbog kojih se neće libiti koristiti bonske ovlasti.