Dodik: Ne postoji mogućnost da RS prihvati indirektan izbor

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da neće ići na pregovore o izbornom zakonu  BiH jer je to stvar Federacije BiH i da se ne treba gubiti vrijeme jer nema mogućnosti da Republika Srpska prihvati indirektni izbor.

Nakon sastanka predsjednika stranaka vladajuće većine u RS-u i višim zvaničnikom Ministarstva spoljnih poslova SAD zaduženim za izbornu reformu u BiH Matthewom Palmerom i direktorkom pri Evropskoj službi za spoljne poslove Angelinom Eichhorst, rekao da je ključno pitanje Izborni zakon i izborna reforma koja ga definiše.

– Mi iz većinske koalicije u Republici Srpskoj imali smo razgovor. Koliko smo razumjeli, razgovor će se obaviti i sa predstavnicima opozicije iz RS. Oni su nam iznijeli svoju tehničku agendu da obave ovdje razgovor ujutro sa Interresornom grupom, a onda se sele u Neum – rekao je Dodik.

Dodao je da će Palmer i Eichhorst pokušati pronaći rješenje.

– U Neumu će pokušati da dobiju određena olakšenja koja se referiraju na dvije stvari, odnosno Predsjedništvo BiH i Dom naroda FBiH. Ono što oni smatraju da će biti neophodne neke male izmjene Ustava, kako oni to kažu, kako bi se obezbijedilo da se donese taj novi izborni zakon. I to naravno ne može bez nas. Mi smo zainteresovani da za rješenja vezana za Dom naroda u FBiH, jer smo svih ovih godina bili potpuno diskriminisani kao narod u Federaciji. I u tom pogledu gledaćemo na koji način će biti predložene promjene, da vidimo i da bude omogućeno da Srbi mogu birati delegaciju. I ta delegacija u pravilu ima popunu kakva se predviđa Ustavom, a ne da bude od 17, deset, devet, kako jue to bilo – rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je na današnjem sastanku prvi put bilo riječi o Domu naroda PSBiH i načinu izbora predstavnika.

– Narodna skupština Republike Srpske ima pravo da izabere svoju delegaciju i Republiku Srpsku mogu predstavljati i drugi, ne samo Srbi. Da li će doći BiH u takvo stanje, to je stvar procesa. Ali, u Republici Srpskoj je propisan način izbora i Srpska će svojom skupštinskom većinom birati svoju delegaciju. Ne tvrdim da neće biti drugih naroda u toj delegaciji – rekao je Dodik.