Dodik: Nema odluka u Predsjedništvu dok se ne riješi pitanje nametnutog zakona Valentina Incka (VIDEO)

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, izjavio je da na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH nije donesena nikakva odluka, naglasivši da sudjelovanje u radu nije blokada te da je učešće moguće u skladu sa zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske dok god se ne dođe do rješenja o zakonu koji je nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

– Ovaj zakon je neodrživ i NSRS ga je ukinula na prostoru Republike Srpske. Ozbiljno se spremamo da provedemo takav nalog Parlamenta Srpske – rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu nakon sjednice Predsjedništva BiH.

Navodeći da je na sjednici bio niz političkih i vojnih pitanja, naglasio je da nije donesena nijedna odluka te da će se neke tačke uvrstiti u dnevni red sljedeće sjednice.

Dodik je rekao da je sjednica pokazala da su dva člana Predsjedništva BiH djelovala u skladu i jedinstvu, ali da postoje zakonske i ustavne procedure kojih se treba pridržavati.

– Ako ne bude dogovora o rješenju za nemetnuto pitanje, neuvažavanje Republike Srpske i rješenje pitanja izmišljenog visokog predstavnika Christiana Schmidta ostaćemo u ovom kapacitetu i na narednoj sjednici glasati protiv, što znači da će to otići na sjednicu NSRS i NSRS će se odrediti o tim pitanjima – istakao je Dodik.

Kazao je i kako se jučer konzultirao sa predsjednikom Skupštine Srbije Nedeljkom Čubrilovićem, te mu je rečeno da je prisustvo današnjoj sjednici Predsjedništva BiH u skladu sa zaključcima do kojih je došao NSRS.

– Konsultovao sam se oko načina rada sa predsjednikom NSRS, poštujemo zaključke Narodne skupštine i tu nema izuzetaka. Visoki predstavnik ne postoji u BiH i nije ispoštovana procedura njegovog imenovanja – istakao je Dodik.

Dodik je rekao i da Predsjedništvo nije donijelo odluku da sutra ide na Bledski strateški forum u Sloveniji, te da će organizatorima foruma uputiti pismo i skrenuti pažnju na to.

Istaknuo je da će eventualni odlazak biti privatna stvar onih koji odlaze i ne mogu predstavljati BiH na bilo koji način.

Članovi Predsjedništva BiH dobili su poziv i morali su donijeti odluku, ali ništa nije dogovoreno, pa se “u Sloveniji ne može govoriti bilo šta što nije dogovoreno”.

Sve ostalo je, naveo je on, individualna odgovornost.

Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a, pozdravio je odluku opozicionih stranaka u Srpskoj o jedinstvu.

– Ostaćemo i dalje u toj vrsti zajedništva. Za naše postupanje nije potrebna opozicija, ali je dobro da budu tu jer je za naš srpski narod važan osjećaj zajedničkog djelovanja na opasnost koja dolazi sa strane – rekao je Dodik.