Dodik nervozan pred odlazak u Beograd:Neko želi zavaditi Republiku Srpsku i Republiku Srbiju!

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da “nije sudjelovao ni u kakvom svrgavanju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića” i da “očito neko pokušava zavaditi rukovodstva Republike Srpske i Republike Srbije”.

Dodik je najavio da će se danas biti u Beogradu da otvorenju spomenika Stefanu Nemanji, i da nema promjena u odnosima između Srbije i bh. entiteta Republika Srpska ili u ličnim odnosima sa predsjednikom Vučićem, za koga je rekao da ima veliku podršku.

“To je moj stav. Uvijek sam ga pokazivao i uvijek ću ga i pokazivati. Veoma smo zahvali za sve što je učinio za Republiku Srpsku. I sada se odjednom pojavljuju neki koji plasiraju priču da se nešto ruši. Ništa se ne ruši”, rekao je Dodik.

Srbija i RS su, tvrdi Dodik, “izložene mnogim negativnim tendencijama koje dolaze sa Zapada, od ostrašćenih političkih elita i biće potrebno mnogo jedinstva da se to odbrani”.

Dodik vjeruje da je Vučićeva neizmjerna zasluga za današnju Srbiju, koja je ekonomski i politički stabilna, te snažan igrač u regiji.

Dodao je kako je predan stajalištu da je politika koju je vodio Vučić dovela do promjene u Srbiji i moguće pomoći RS-u.

Na navode da je upoznao biskupa iz Düsseldorfa i cijele Njemačke, Grgura, Dodik je odgovorio da s njim ne dijeli svoje političke stavove.

“Oni koji se žele baviti politikom ne mogu istodobno sudjelovati u najodgovornijem radu Crkve. Treba održavati odvojenost između Crkve i države. Tokom izbora za novog poglavara Pravoslavne crkve Srbije, u potpunosti podržavam napore naše Crkve da to postigne na transparentan način”, objasnio je Dodik.

Kad god je izabrao Srpsku pravoslavnu crkvu, navodi Dodik, on bi bio prihvaćen i podržan.

Podsjetio da je dobro surađivao s vladikom Grigorijem dok je službovao u Hercegovini, ali u to vrijeme njegove aktivnosti na političkoj razini nisu bile viđene i namjeravane.

“Njegov pristup miješanju u politički život nije dobar. To ne koristi Crkvi i ne pomaže državi. Samo se Srpska pravoslavna crkva i država najjasnije vide kroz zaštitu naših nacionalnih interesa”, rekao je Dodik .