Dodik: Niko ne može spriječiti obilježavanje Dana RS

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da niko ne može spriječiti da RS obilježi svoj 31. rođendan i naglasio da bi odustajanje od 9. januara značilo poništavanje istorije.
– Bez obzira na sve svjetske mešetare i one koji su tražili da se od toga odustane, naši su ljudi ostali uporni i mi to moramo da poštujemo – istakao je Dodik.

On je podsjetio da je 9. januara 1992. godine donesena odluka o formiranju Srpske Republike BiH koja je nekoliko mjeseci kasnije dobila naziv Republika Srpska.

– Donesen je i Ustav 28. februara, a sve se desilo prije ijednog opaljenog metka na prostoru BiH, što znači da je Republika Srpska stvorena u miru i u miru i obilježava svoj dan – rekao je Dodik i dodao da to šta, kako kaže, razni administratori i mešetari o tome misle, je njihov problem.

Predsjednik je poručio da se taj dan ne može pomjeriti.

– Ako bi bio pomjeren samo na sljedeći dan, time bi bila poništena istorija, a mi nemamo namjeru da to činimo – poručio je Dodik.

On je istakao da je cilj defilea u Istočnom Sarajevu okupljanje građana toga kraja, a ne izazivanje bilo koga u Sarajevu.

– Te morbidne ideje o tome da će oni spriječiti autobuse govori o njima, a ne o nama. Očigledno da je neko pod uticajem stranaca rekao da nema tih barikada – naveo je Dodik.

Dodao je da je bila nepotrebna i najava protesta povodom Dana Republike u Kantonu Sarajevo.