Dodik: Novi visoki predstavnik nepoželjan u RS

Član predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je u subotu (6. februara) u Banjoj Luci da bi to bio nastavak pravnog nasilja ako bude izabran novi visoki predstavnik međunarodne zajednice zadužen za Bosnu i Hercegovinu.

“Republika Srpska (RS – entitetu u Bosni i Hercegovini), u skladu sa Aneksom X, nije pitana oko toga i smatram da je to nelegitiman prijedlog. Ako bude imenovan novi visoki predstavnik reći ćemo mu da nije poželjan i da nećemo da sarađujemo s njim. Ako kaže RS treba vratiti vojsku, sudstvo, indirektne poreze hoćemo razgovarati, a o svemu drugom nećemo. Može da dođe ko god hoće”, izjavio je Dodik, prenosi RSE.

Početkom ove godine pojavile su se informacije da bi trenutnog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini austrijskog diplomatu Valentina Incka, koji ovu funkciju obnaša od 1. marta 2009. godine mogao zamijeniti neko drugi.

Njemačka federalna vlada odobrila je 20. januara 2021. službenu kandidaturu Christiana Schmidta za novo mjesto visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Funkcija visokog predstavnika sa statusom diplomatske misije u Bosni i Hercegovini je uspostavljena u skladu s Aneksom 10 Općeg okvirnog sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini, poznatijeg kao Daytonski mirovni sporazum, koji je dogovoren 21. novembra 1995. u vojnoj bazi u američkom Daytonu, a potpisan 14. decembra 1995. u Parizu.

Visoki predstavnik OHR-a ima ovlast nadgledati provedbu i “konačno tumačenje” Sporazuma o civilnoj provedbi Mirovnog sporazuma.