Dodik: NSRS će odbaciti Inzkov zahtjev

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da će većina klubova i parlamentarnih stranaka zastupljenih u Narodnoj skupštini RS odbiti nedavni zahtjev visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka ovoj zakonodavnoj instituciji da opozove statute sa odlikovanjima dodijeljene ljudima zaslužnim za stvaranje Srpske.

Dodik je naglasio da je to naredio na temelju konzultacija s predstavnicima klubova i parlamentarnih stranaka u Narodnoj skupštini, te da Inzko neće zastrašivati ​​Srbe u Bosni i Hercegovini.

“Povelje sa odlikovanjima su stvar Narodne skupštine i Incko nema pravo da se petlja u njen rad. Dakle, Skupština ima pravo na svoje autentične odluke i odbiće Inckov zahtjev. Ako on pokuša da ide sa nekom vrstom smjene, nećemo to prihvatiti! Ljude koje eventualno bude smijenio, mi ćemo izabrati, pa ćemo vidjeti”, rekao je Dodik, koji je i lider SNSD-a.

U sklopu kontroverznog Inzkovog zahtjeva RTRS-u rekao je da su kaznu odslužili pokojni Momčilo Krajišnik, koji je bio i predsjednik parlamenta Srpske, i bivša predsjedavajuća Srpske Biljana Plavšić.

Dodik je rekao da bi prihvaćajući ove neprihvatljive krajnje pritiske i prijetnje, Srbi u Bosni i Hercegovini prihvatili neku vrstu legalizacije Inzkovih nedosljednih narativa da su sami sebi nametnuli kolektivnu odgovornost i krivnju.

Naglasio je da bi se Inzko trebao izviniti Srbima i zatražiti, na primjer, Federaciju Bosne i Hercegovine da ukloni nazive ulica koje nose ime “Zelene beretke”, što izaziva negativne asocijacije kod Srba.

Rekao je da čak ni buduće generacije Srba u Bosni i Hercegovini nikada ne smiju prihvatiti te namete i zaustaviti stalnu međunarodnu borbu za svoja prava.

Dodik napominje da je u razgovorima sa ljudima iz zemalja članica NATO čuo da oni kažu da se BiH opredjeljuje za saradnju, ali da se ne prejudicira članstvo u tom vojnom savezu.

“To znači da oni kažu da će se o tome nekada odlučivati ukoliko to bude želja BiH. Dakle, nema odluke o tome i to prvi put u nekom dokumentu piše. I onda neki to ne čitaju i samo pokušavaju da to prikažu na neki drugi način. To razumijem kao dio političke borbe, ali mi u Srpskoj se moramo vratiti okupljanju oko važnih nacionalnih tema”, rekao je Dodik.