Dodik o nevladinim organizacijama: Moja sloboda je ograničena vašom slobodom, plasiraju haos

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik rekao je da svako u RS ima pravo da izražava svoj stav, kao što vlast ima pravo da reguliše društvene oblasti, pa i rad nevladinih organizacija.

Dodik je rekao da vlasti RS nemaju namjeru da onemoguće rad nevladinih organizacija, da ih sprečavaju i bilo koga proganjaju, već od njih traže da, kao i drugi subjekti koji to moraju, uz izvještaje dostavljaju podatke o svom poslovanju i radu.

– U svim zemljama takozvane velike demokratije postoje slični propisi. Čak i briselska administracija priprema da do Nove godine predoči jedno takvo rješenje za EU. Samo u RS, ako se želi tako nešto učiniti, onda nas pokušavaju omesti – rekao je Dodik, govoreći o protestima civilnog sektora zbog novog zakona o nevladinim organizacijama.

Dodik je ukazao da je možda riječ o navici tih organizacija da imaju apstraktnu zaštitu SAD ili neke druge zemlje Zapada koje žele da to ostane tako.

– Mi želimo da uredimo taj sektor, a ne da sprečavamo stavove i mišljenja i to niko neće spriječiti, ali će se morati znati odakle i kako se ko finansira. Јedno je ako ta sredstva primate od stranih evidentiranih subjekata koji su protiv RS, a sasvim je drugo ako ste Boračka organizacija i primate to iz budžeta i ne mogu vas prihvatiti kao subjekta koji može uopšte aplicirati za ta sredstva – naveo je Dodik.

Kada je riječ o novom zakonu o nevladinim organizacijama, Dodik je precizirao da on odražava sublimat onoga što su uradile SAD još 1936. godine prošlog vijeka uz dvije dopune koje su doprinijele pooštravanju i čak kaznama zatvora i deportacije i mnogo čemu drugom čega nema u RS.

– Kada smo im ukazali da to predstavlja njihovo rješenje, Ambasada SAD u BiH je izdala saopštenje u kojem su naveli da “to postoji u SAD, ali da ne preporučuju drugim vladama da takve zakone donose” – rekao je Dodik.

Pošto oni to ne preporučuju, naveo je Dodik, RS će ipak da uradi tako nešto.

– Znam da će se u nekim zemljama EU donijeti još rigoroznije zakone o nevladinim organizacijama. Očigledno je što se tiče Evrope da je vrag odnio šalu kroz haos koji se plasira na taj način – naveo je Dodik.

Dodik je istakao da nema društva koje je ostvarilo apstraktnu slobodu, kako to Amerika i EU žele da predstave ovdje.

– To kod njih nije tako, pa ne može ni ovdje. Moja sloboda je ograničena vašom slobodom bilo ko da ste, vaša sloboda je za mene ograničenje i moje slobode. Nemoguće je da ljudi mogu da rade šta hoće, da neargumentovano iznose laži ili omalovažavaju. To ne pripada normalnom ljudskom ponašanju, ma kako to izgledalo – rekao je Dodik.

Ovo nije udar na demokratiju, istakao je Dodik, jer ona podrazumijeva upravo da se svi okupe oko istih vrijednosti i rješenja, a ne da jedni imaju više, a drugi manje prava.