DODIK O OVOME ŠUTI; ANALITIČAR NEDŽAD AHATOVIĆ ZA “SB”: “Avioni iz NATO baze Aviano doletjeli u Glamoč… U maju 2021. u BiH najveća vojna vježba od završetka agresije“
Bez obzira na to šta Dodik mislio i čemu se protivio, jasno je da spomenuta saradnja svakim danom napreduje i da je ovo samo uvertira u ono što nas čeka.

Bosna i Hercegovina je sve bliže NATO-u, što je potvrđeno i prošle sedmice, kada je na poligonima Manjača i Glamoč održana zajednička vojna “Bilateralna vježba” Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država.

U vojnoj vježbi učestvovala su i dva F-16 aviona, a vježbi je prisustvovao i dojučerašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić. On je ovom prilikom kazao kako se sve odvija u okviru onoga o čemu smo dugo pričali i o čemu ćemo još dugo pričati, a to je pristupanje Bosne i Hercegovine u punopravno članstvo NATO-u.

DODIK NI RIJEČI O MANJAČI

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je u aprilu 2018. poručivao da ”vojne vježbe sa NATO-om na Manjači neće biti, jer se građani Republike Srpske protive toj vježbi, a i ne vjeruju NATO-u”, o prošlosedmičnoj vježbi nije rekao ni riječi, čak se u jednoj televizijskoj emisiji pravio lud, da ne zna o čemu se radi, a na upit „Slobodne Bosne“ iz Dodikovog kabineta se nisu oglasili.

Bez obzira na to šta Dodik mislio i čemu se protivio, jasno je da spomenuta saradnja svakim danom napreduje i  da je ovo samo uvertira u ono što nas čeka.

 

alt

(Vježbi je prisustvovao i dojučerašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić)

Vojni analitičar Nedžad Ahatović u razgovoru za “Slobodnu Bosnu” pohvalio je održavanje jedne ovakve vježbe, koja je, kaže, održana u svrhu razvoja interoperabilnih kapaciteta Oružanih snaga BiH za sadejstvo s NATO snagama općenito.

Posebno je napomenuo važnost učešća američki višenamjenskih borbenih aviona Lockheed Martin F-16C Fighting Falcon, koji su korišteni u procesu izvođenja vježbi na terenu (tzv. FTX – field exercise).

“Dva borbena aviona tog tipa iz sastava RZ SAD (USAF) simulirali su pružanje bliske zračne podrške snagama na zemlji (CAS – close air support) i to izvođenjem zaključavanja cilja laserom s kopna i preuzimanja elemenata za gađanje i njegovog simuliranog uništenja iz zraka na poligonu Glamoč. Oružane snage su na taj način demonstrirale nivo obučenosti svojih Joint Terminal Attack Controller (JTAC) timova koji su uspješno naveli na cilj dva američka borbena aviona koji su za tu priliku doletjeli iz NATO baze Aviano u Italiji“, pojasnio je Ahatović.

 

I više je nego jasno, kaže, kako sve te aktivnosti pokazuju visok nivo interoperabilnosti Oružanih snaga BiH s armijama NATO-a i to kroz demonstraciju vrlo složenih borbenih djelovanja u sadejstvu kopnene vojske i zračnih snaga, koristeći za tu svrhu vrlo sofisticiranu opremu.

„Ono što je praktično prikazano ukazuje da Oružanim snagama BiH podrška iz zraka po potrebi može biti vrlo efikasno pružena od strane ratne avijacije NATO-a ili pojedinih zemalja članica ovog vojnog saveza“, naglasio je Ahatović.

JOŠ JEDAN ISPIT ZA OSBiH

Osim ove vježbe, Oružane snage BiH čeka još jedan ispit. U maju iduće godine bit će održana bilateralna vojna vježba između OSBiH i elemenata Armije SAD-a stacioniranih u Evropi. Oko 800 američkih vojnika učestvovat će u vježbi “Neposredni odgovor 21” i to će biti najveća vojna vježba od završetka agresije i rata i potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH.

„Ovo je jedan vid potpore jačanju sigurnosnih kapaciteta Bosne i Hercegovine koji čine SAD i ta će se potpora u narednom periodu očigledno pojačati. Dok s druge strane imamo unilateralnu sigurnosnu politiku entiteta Republika Srpska, koja ne razmatra jačanje sigurnosnih kapaciteta Bosne i Hercegovine, Sjedinjene Američke Države, također, učestvuju sa 34 miliona američkih dolara u nabavci višenamjenskih helikoptera Huey-2 (UH-2) za Oružane snage BiH. U međuvremenu, kompanija “Ruski Helikopteri” predala je zvanično u Kazanju prvi laki višenamjenski helikopter Ansat Republici Srpskoj kao dio ugovora za tri helikoptera. Entitet RS će dobiti još dva helikoptera Ansat 2021. i 2022. godine. Te letjelice će biti opremljene reflektorima, sistemom za „fast rope“ desante, dizalicom i kukom za HESLO (Helicopter External Sling Load Operations) operacije itd. Istovremeno, Oružane snage BiH koriste helikoptere prosječne starosti 35-40 godina, što dovoljno govori o opredjeljenosti entiteta RS u tobožnjoj borbi protiv terorizma, migrantske krize i svih drugih oblika narušavanja sigurnosti građana u BiH“, zaključio je Ahatović.

E. Ko.