Dodik o posjetama glavnom gradu: “Osjećam se neprijatno u Sarajevu, gdje god se pojavim svi mi pokazuju srednji prst…”

Dok Milan Tegeltija još razmatra mogućnost ostavke na mjestu predsjednika VSTV-a, zaključio je danas da nije siguran da će obavljati tu funkciju, nakon sastanka u Banja Luci s predsjednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović i srpskim članom Predsjedništva Bosna i Hercegovina Miloradom Dodikom.

Sadržaj i izrada snimaka, optužuju Tegeltiju za zlouporabu položaja i zaposlenja putem “štele”, te neovlašteno prisluškivanje Sigurnosno – obavještajne službe zasjenjeni prijetnju.

“Kao pojedinac i kao predsjednik VSTS-a izložen sam ilegalnim obavještajnim i informacijskim aktivnostima. To bi mi u konačnici moglo ugroziti fizički integritet. Ja sam likvidiran “, zaključio je Tegeltija.

Prijetnje smrću postale su uobičajene, rekao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH. I da je došlo do mobilizacije atmosfere u kojoj Srbi nisu mogli raditi u Sarajevu.

“Trenutno postoje tri ili četiri istrage protiv živih ljudi, kao što je slučaj s emisijom u lokalnim medijima kada gledatelj prijeti Miloradu Dodiku. U Sarajevu se osjećam nelagodno zbog neizvjesnosti.” Gdje god primijetite da sam u pokretu, imam dosta namrgođenih lica koja mi pokazuju srednji ili drugi prst u Sarajevu”, potvrdio je Dodik.

U slučaju Milana Tegeltije slučaj “Potkovica” temeljen na ilegalnom snimanju nije riješen, ali nije riješen slučaj “Papak” u slučaju Željke Cvijanović, kada je bila premijer RS.

“Sa ove vremenske distance, znate li sigurno tko vas prisluškuje?” Mnoge stvari sa sigurnošću znamo s aspekta stava koji smo zauzeli , ali isto tako ne možemo sa sigurnošću dijeliti sve te stvari”, rekla je Cvijanović. Zatim, poslije svega termin papak postao je sinonim za mnoge disidente koji se iz osobnih razloga koriste vladinim naginjanjem.