Dodik o turskim vakcinama: Sada znamo da imamo i prijatelje!

Izgradnja autoceste uz pomoć Turske najveći je infrastrukturni projekt u Bosni i Hercegovini, rekao je danas u Ankari predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik nakon sastanka članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine s turskim predsjednikom Recep Tayyip Erdogan.

Predsjednik Erdogan i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović borave u službenom posjetu Republici Turskoj i danas su se u Ankari sastali s predsjednikom te države Recepom Tayyipom Erdoganom.

Tokom službenog posjeta članova Predsjedništva BiH, dužnosnici iz Bosne i Hercegovine i Turske potpisali su sporazume o saradnji u infrastrukturnim i građevinskim projektima te o međusobnom priznavanju i razmjeni vozačkih dozvola i memorandum o saradnji u promicanju investicija tokom službenog posjeta članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“Pandemija jeste zaustavila naše kontakte i spriječila da budu intenzivniji ali svakako nismo stali i sada je trenutak da krenemo dalje. Potpisivanje ova tri sporazuma svakako će doprinijeti ubrzavanju naše saradnje. Velika su očekivanja naše strane vezano za podršku izgradnje autoputa Beograd – Sarajevo – Beograd i mislim da svako onaj ko je do danas sumnjao u to može da bude siguran da će taj projekat živjeti i da će biti realizovan”, rekao je Dodik.

Kako je rekao, neophodno je da “svi rade zajedno i da se projekt na isti način provodi u Republici Srpskoj  i Federaciji BiH.”

„Ovdje mogu svjedočiti da bez volje predsjednika Erdogana ni sami ne bismo krenuli dalje u Bosni i Hercegovine. Danas mogu reći da sam apsolutno uvjeren da su inicijativa i podrška predsjednika Erdogana ovom projektu definitivno presudni”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, postoje i druge vrste saradnje između Bosne i Hercegovine i Turske.

“Bosna i Hercegovina nema otvorenih problema, osim naše sadašnje i buduće saradnje. Saradnja koja može biti dobar primjer drugima. Potpisivanje sporazuma o ulaganju i priznavanju vozačkih dozvola svakako ide ka još boljoj saradnji i još boljem razumijevanju “, objasnio je Dodik.

Zahvalio je predsjedniku Erdoganu na velikodušnosti u svijetu “u kojem smo mislili da se to pomalo izgubilo”, što je donirao 30 000 cjepiva u situaciji u kojoj je i Turska izložena pandemiji.

“Solidarnost koju pokazuje sigurno je vrlo važna za naše ljude. Sad znamo da imamo i prijatelje, a Turska je najveći donor cjepiva u Bosni i Hercegovini, osim Srbije i Slovenije”, rekao je Dodik u Ankari.

Odao je počast Erdoganu kao velikom vođi i vođi svog naroda koji je mjerio politiku na pravi način, ne samo za Bosnu i Hercegovinu već i za zapadni Balkan, što je pridonijelo vidljivoj stabilizaciji i potrebi za stabilnim mirom na zapadnom Balkanu.

Također je podsjetio da u Bosni i Hercegovini postoji sveobuhvatan sustav odlučivanja.

“Mislimo da treba sve da učinimo i da zamolimo predsjednika Erdogana da nas ohrabri da zajedno rješavamo probleme, mi unutar BiH, bez tutorstva sa strane. To su najbolji temelji za zajednički život”, rekao je Dodik.

Dogovoreno je, kako je rekao, da se održi tripartitni sastanak između Bosne i Hercegovine, Srbije i Turske.

Smatra da bi bilo jednako dobro održati sastanak četiri države, uključujući Rusiju.

Dodik je podsjetio da su on i svi članovi predsjedništva Bosne i Hercegovine bili na strani predsjednika Erdogana, demokracije i Turske kada je teroristička organizacija FETO pokušala promijeniti odnos snaga u zemlji, pokušavajući izvršiti puč u noći na 15. jula 2016.

„Ja sam ovdje uvjereni da imamo velikog prijatelja”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, on će sarađivati ​​s Turskom na provedbi projekata o kojima su se dogovorili, te da je izgradnja autoputa uz pomoć Turske najveći infrastrukturni projekt u Bosni i Hercegovini.

Dodik je također izjavio da će izgradnjom autoceste Sarajevo – Beograd – Sarajevo cesta od Ljubljane do Skoplja biti kraća za 180 kilometara. Također je istakao važnost plinovoda Turski tok i izrazio želju da Bosna i Hercegovina može imati koristi od ovog projekta.