Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je u vezi sa zakonom o negiranju genocida, da će svaki građanin koji eventualno bude pozvan na krivičnu odgovornost u vezi sa tim, dobiti zaštitu organa RS.

– Svako na tom planu treba da se obrati najbližoj policijskoj stanici, a Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske u tom smislu ima nalog da spriječi bilo kakvo nasilje ili privođenje. Svako ko bude prijavljen dobiće zaštitu – rekao je Dodik za ATV.

On je rekao da bi takvi postupci mogli dovesti u situaciju da Srpska zabrani na svojoj teritoriji djelovanje Agenciji za istrage i zaštitu BiH.

– U to ne mora niko sumnjati. To su naši koraci, pa ako to žele, neka ih samo izazovu – poručio je Dodik.

On je istakao da visoki predstavnik ne može donositi zakone i da, u tom smjeru, to nisu takozvana bonska ovlašćenja, već podvala i blef međunarodne zajednice.

– Ako sad podvijemo rep i ćutimo, onda će ovdje 70 do 80 odsto ljudi otići u zatvore – upozorio je Dodik.

On je rekao da je aktuelna ozbiljna hajka na njega iz Federacije BiH u vezi sa Inckovim zakonom koji Srpska ne priznaje, te njegovom stavu da se po tom osnovu neće odazvati Tužilaštvu BiH.

Dodik je rekao da nije na tom planu dobio pozive na saslušanje, ali da vidi da su oni to malo umirili po nalogu stranaca, kako bi se slegla politička situacija i “da se pokuša obezbijediti neko vrijeme u kome će oni orgijati i gdje će muslimani progoniti Srbe, što je ključno pitanje”.

– Koliko sam vidio u vezi sa tim, tužilac je musliman – rekao je Dodik i dodao da je u vezi sa tim nečasno da u sudskim vijećima sjede Srbi i presuđuju da li su njihovi sunarodnici imali pravo kada su govorili da genocida u Srebrenici nije bilo, što je u skladu sa onim kako su to okvalifikovali mnogi svjetski autoriteti i stručnjaci.

On ističe da postoji sud koji je rekao da je neki genocid učinjen, ali ovdje se radi o političkoj kvalifikaciji svega toga.

– U tom pogledu oni koji smatraju da to jeste bio genocid imaju sudske presude, pa neka to i dalje tvrde. A mi koji smatramo da u Srebrenici nije bilo genocida, mislimo da ima u svijetu dovoljno autoriteta koji imaju takav stav – rekao je Dodik.

On je najavio da će izvještaj Međunarodne komisije Srpske o Srebrenici biti predstavljen u mnogim glavnim gradovima, među kojima je i Vašington.

Dodik je otkrio da su ga neke anonimne osobe iz Tuzle prijavile da je navodno uzurpirao vlast u Republici Srpskoj.

– I sada se traži saslušanje mene, predsjednice Srpske Željke Cvijanović, premijera Radovana Viškovića i pojedinih ministara. I to da li sam uzurpirao vlast kada sam u izjavi RTRS-u govorio o datumima početka školske godine. Ta prijava je obična glupost i sada ja zbog toga trebam da trošim vrijeme – kaže Dodik.