Dodik: Odazvat ću se pozivu suda, optužnica je pisana uz pomoć Murphya

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik održao je konferenciju za novinare u Banjoj Luci nakon što je Tužilaštvo BiH jučer podiglo optužnicu protiv njega i v.d. direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića.

Dodik je za podizanje optužnice optužio američkog ambasadora u BiH Michaela Murphya.
“Ovo je sramno, ugrožavanje suvereniteta i nema veze sa pravom, političko nasilje, odnosno sila iza koje stoji američki amabasador u BiH, čovjek koji svaki dan smišlja šta će raditi protiv Srba”, rekao je Dodik.

Tvrdi da je djelovanje Tužilaštva BiH vanpravno i da ne postoji zakon po kojem ga se optužuje.

“Optužnica je pisana danima uz asistenciju Murphya, mogli ste da vidite da se Ambasada SAD-a jučer oglasila i nepostojeća kancelarija OHR-a da to podržavaju”, rekao je Dodik.

Govoreći o potpisivanju Ukaza rekao je da nije imao dilemu kada je stavljao potpis.

“I ubuduće ću to raditi kada NSRS donese bilo koji zakon. Nisam imao dileme tada, nemam ni danas. Pokušaj da se napravi podanička struktura vodi se iz Američke ambasade u Sarajevu kako bi se doveli Srbi koji njima odgovaraju i potpisivali akte koji njima odgovaraju”, naveo je Dodik.

Ukoliko dobije poziv iz Suda BiH rekao je da će se odazvati te je naveo da će podnijeti prijavu protiv tužioca koji je podigao optužnicu.

“Obično se Tužilaštvo hvali nezavisnošću, a ne kao ovaj tužilac koji želi učiniti sretnim Bećirovića. Troje tužioca radi na predmetu, dvoje je otkazalo, a ovaj jedan nije oklijevao. Bez ikakve je pravne osnove, zakon po kojem me inkriminišu ne psotoji. Ne postoji kancelarija OHR-a, pola BiH tu činjenicu ne priznaje, jedna trećina u političkom smislu”, dodao je Dodik.

Također je rekao da je razgovarao sa prijateljima koji su ambasadori zapadnih zemalja i koji su mu rekli da Christiana Schmidta ne mogu gledati očima, jer je prepotentan.

Prokomentarisao je i da li očekuje da će Sud BiH potvrditi optužnicu.

“Ako Sud odluči da to potvrdi onda bi i to bio dio srbofobije. Ako se tamo (Sud BiH, op. a.) budem pojavljivao neću uzeti nijednu dnevnicu”, rekao je Dodik i pozvao građane entiteta RS da se okupe oko predsjednika RS.

Rekao je i šta očekuje od partnera s kojima je u koaliciji na državnom nivou.

“Jedan od uslova za dalje kretanje jeste da Parlamentarna skupština poništi mogućnost da bilo koji pojedinac nameće zakone. Ako hoćemo koretktne odnose ovo ne može da opstane”, rekao je Dodik.

Dodao je da će SNSD 22. augusta u Državnom parlamentu dati podršku za tri dogovorena zakona, o VSTV-u, pristupu informacijama i ombdusmanu te da će tražiti da se utvrde radne grupe koje će raditi na zakonu o sudovima i Ustavnom sudu te da se pristupi završavanju reforme Izbornog zakona.