Dodik odgovorio opoziciji: Pred Erdoganom sam rekao ono što niko od njih nikad nije

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik odgovorio je na kritike opozicije RS-a vezane za njegov prekjučerašnji sastanak s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Kako je rekao Dodik, nije čuo nikoga od opozicionih predstavnika da su na tako važnom mjestu rekli što je on rekao.

“Tada sam rekao da smo spremni da pokušati doći do dogovora o svim otvorenim pitanjima, a da smo, ako toga nema, spremni za mirnu disoluciju i da bi svi prijatelji BiH, pa i sam Erdogan, trebalo da to razumiju”, naveo je Dodik.

Komentirajući kritike koje su mu uputili lideri opozicionih stranaka u RS-u i ugrožavanju “srpskog jedinstva”, Dodik je rekao da opozicija kaže da to nije jedinstvo nego zajedništvo po pitanju nametnute odluke bivšeg visokog predstavnika u BiH.

“Eto, ja se slažem, oni vode svoju politiku, mi svoju, ali neka ostanemo zajedno na tome”, naglasio je Dodik.

Na kraju je zaključio da bi se situacija u Bosni i Hercegovini mogla riješiti posredovanjem turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, srpskog Aleksandra Vučića i hrvatskog Zorana Milanovića, koji bi mogli pridonijeti dijalogu.

“U ove dosadašnje posrednike više nema povjerenja. Vjeruju im Bošnjaci, nekim manjim dijelom Hrvati iz svojih nekih razloga, dok mi Srbi uopće u to ne vjerujemo. Ako je moguće da u konstelaciji Erdogan, Vučić, Milanović razgovaramo – razgovarat ćemo. Ako ne, vidjet ćemo”, rekao je Dodik novinarima u Stričićima kod Banje Luke.