Dodik opet obmanjuje javnost: Entiteti su države, BiH nema suverenitet

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik ponovo je danas iznio neutemeljene tvrdnje da Bosna i Hercegovina nema suverenitet i da je je to teritorija dva entiteta i da nema teritorije BiH bez teritorijalnog suvereniteta RS-a i FBiH, prenosi Klix.ba.

Dodik je rekao da “Bosna i Hercegovina nema suverenitet jer je suverenitet dat entitetima i ona ima samo dio izvedenog suvereniteta”.

“Po Ustavu BiH entiteti imaju isključivu nadležnost za finansije, pravosuđe, vojsku, policiju, graničnu službu i sve druge državne nadležnosti koje Ustavom BiH nisu izričito date na nivo BiH. Čak i ono što je po Ustavu BiH dato u nadležnost Predsjedništva BiH kao izvršne vlasti, u slučaju preglasavanja ‘srpskog člana Predsjedništva BiH’, konačnu odluku nakon uloženog veta donosi NSRS i to dvotrećinskom većinom. Ako NSRS ukine tu odluku Predsjedništva BiH, ona se proglašava ništavnom kao da nikad nije ni postojala”, tvrdi Dodik.

Po njegovom mišljenju to pokazuje “primat suvereniteta entiteta nad BiH”.

“Sve nadležnosti koje odražavaju državnost neke teritorije pripadaju entitetima, a sve što je preneseno na nivo BiH, bilo od strane OHR-a ili prevarama i podvalama za odlučivanje u Parlamentarnoj skupštini, zapravo je neustavno i samim tim privremeno. Entiteti su države koje su dio svog suvereniteta prenijele na nivo BiH, dok je BiH zapravo državna zajednica ili tačnije rečeno zajednica država – Republike Srpske i Federacije BiH. Tako je po Ustavu BiH, a sve ostalo je rezultat neustavnog djelovanja”, navodi Dodik.

Ova Dodikova izjava, iako potpuno neutemeljena na činjenicama, reakcija je na stav člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića koju je dao povodom posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića rukovodstvu RS-a.

Bećirović je tada poručio da je Srbija obavezna poštovati suverenitet BiH.

Podsjetio je da je Ustavom BiH, koji je sastavni dio Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, navedeno sljedeće: “Entiteti imaju pravo da uspostavljaju paralelne odnose sa susjednim državama, u skladu sa suverenitetom i teritorijalnim integritetom Bosne i Hercegovine (član III-2 (a)”.

“Iz citirane ustavne odredbe jasno proističe da paralelni odnosi moraju biti u skladu sa suverenitetom i teritorijalnim integritetom BiH. Bh. entitet RS je dužan da dosljedno poštuje suverenitet i teritorijalni integritet države BiH, jednako kao i susjedna Srbija”, naveo je Bećirović.