Dodik opet pojačava opasnu retoriku: Sve što je živo danas bi glasalo za nezavisnost RS-a

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je na tribini u Beogradu, između ostalog, ponovno govorio o srpskom jedinstvu i samostalnosti Republike Srpske.

Govoreći o statusu Republike Srpske, Dodik je rekao da će sada, kada bude održan referendum, biti “sve što je živo izjasnilo za nezavisnost Republike Srpske”, a da je, opet, Srbiji u državnom smislu najvažnije pitanje Kosova.

“U nacionalnom smislu, saglasan sam da to treba da bude Republika Srpska, jer tamo živi milion ljudi – Srba. Kosovo je u državno-pravnom smislu najvažnija stvar za Srbiju i tu nema spora. Pitanje Republike Srpske se sigurno gleda kroz prizmu ove priče o samom Kosovu”, rekao je Dodik.

Lider SNSD-a smatra da su Republika Srpska i Kosovo i Metohija nacionalno i državno pitanje Srbije.

“Zašto se u isto vrijeme ne može razgovarati o oba? Bili bi jači kada bi se istovremeno razgovaralo o oba pitanja. Mi moramo to početi da tražimo”, istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska mora imati jasan stav, a ako je srpski narod stradao u prošlom stoljeću i bio podijeljen, u ovom vijeku treba da ima jasnu nacionalnu strategiju i program.

“Neka ovo bude vijek našeg ujedinjenja”, poručio je Dodik