Dodik opet prijeti, ali i iznosi laži: Sad se raspričao o izborima!

Predsjednik RS-a Milorad Dodik jutros je objavio novu poruku na društvenoj mreži X, u kojoj govori o evropskom putu BiH, ali i o održavanju izbora. Prijeti da će blokirati evropski put naše zemlje, ako se u donošenje zakona umiješa visoki predstavnik Christian Schmidt, prenosi Oslobođenje.

Također prijeti da će u tom slučaju RS sama organizovati izbore, jer je, kako on tvrdi, CIK nadležan samo za izbore na državnom nivou, odnosno Predsjedništvo BiH i Zastupnički dom PSBiH, a da entiteti sprovode izbore na nižim nivoima. Ova tvrdnja je apsolutna laž. Prema Aneksu 3 Dejtonskog sporazuma, do donošenja Izbornog zakona BiH izbore je organizovala Misija OSCE-a u BiH, a nakon toga Centralna izborna komisija. Prema Izbornom zakonu, sve izbore organizuje CIK.

– Republika Srpska je za dogovor unutar BiH, ali smo isto tako odlučni da stavimo tačku na evropski put BiH ukoliko Kristijan Šmit pokuša da se umiješa u izmjene Izbornog zakona.

U tom slučaju Srpska će donijeti svoj izborni zakon i sprovoditi izbore.

Inače, Srpskoj su u ranijem periodu oteli nadležnosti oko izbora jer prema Dejtonskom sporazumu, BiH može da sprovodi izbore za članove Predsjedništva i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a sve ostalo treba da sprovodi Republika Srpska, objavio je Dodik.