Dodik optužio Amerikance da pripremaju oružanu pobunu u BiH koju bi predvodili “muslimani”

Izjava američkog ambasadora Michaela Murphyja, kojom je dao za pravo reisu-l-ulemi IZ u BiH Huseinu ef. Kavazoviću u tvrdnji da su institucije BiH ugrožene, dodajući kako ih ugrožava Milorad Dodik, prilično je “ujela za dušu” upravo prozvanog Dodika. Naime, za manje od 24 sata dva puta je dao slične komentare o istoj izjavi, što on u svojoj bahatosti ne radi baš često.

Dodik je rekao da iako je skandaloznu izjavu dao Husein Kavazović, američka Ambasada se ponovo obračunava sa njim, i umjesto jasne osude reisovih poziva na oružje, što bi bio civilizovani gest jedne ambasade, na opšte iznenađenje mi gledamo odbranu njegovih stavova.

– U trenutku kada je izvršen teroristički napad na Ambasadu SAD u Sarajevu prije 12 godina, na moj poziv u kojem izražavam solidarnost sa osobljem Ambasade, osuđujući taj teroristički čin, tadašnji američki ambasador u Sarajevu prvo je rekao da to nije teroristički akt i zamolio me da taj atak ne koristim za obračun sa zajedničkim institucijama. Još tada sam shvatio da je američka politika potpuno u službi muslimanskih interesa u BiH, čak i kad im rafalima napadaju Ambasadu. U tom kontekstu vidim i jučerašnje saopštenje Ambasade SAD na Kavazovićeve ratnohuškačke izjave, koje ni muslimanski političari ne mogu braniti – istakao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je u izjavi za Srnu podsjetio da je američka Ambasada ćutala kada su iz islamske vjerske zajednice dolazile uvrede na račun pravoslavaca, pa i nedavno iz džamije u Republici Srpskoj.

– Kavazović je govorio i da Vlah ne može biti načelnik Srebrenice, pa je i to prošlo. Od pasivnih posmatrača Kavazovićevih fundamentalističkih stavova, američka Ambasada je krenula u otvorenu odbranu prvog muslimana u BiH. Samo što ja lično mislim da oni ne brane Kavazovića, već ideju o oružanoj pobuni, koju bi muslimani izveli, čijim drugo, do američkim oružjem – naglasio je Dodik.

On je istakao da zbog ovakvog saopštenja u iole ozbiljnoj državi ambasador bi bio pozvan bar na konsultacije, negdje čak i najuren.

– Samo u BiH strani diplomata podstiče sukobe, podržava jezik mržnje čak i od vjerskih poglavara, i ostaje diplomata – konstatovao je Dodik.

Iz Ambasade SAD u BiH juče je saopšteno da su izjave i reagovanja koji dominiraju političkim diskursom u BiH duboko destruktivni za zemlju i njeno društvo, te da je posebno razočaravajuće kada bilo koji vjerski vođa pominje ili prijeti nasiljem kao rješenjem problema u BiH.

– Sugestija da postoji veća potreba za “mirom i tolerancijom” u BiH je dobra, ali se ova preporuka mora jednako primijeniti na političke vođe BiH, kao i na njene vjerske vođe, i ništa manje na predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika – naveli su iz američke Ambasade u BiH, nakon što je poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović izjavio da “zemlju treba braniti oružjem, ako institucije BiH padnu”.

Kavazović je i početkom februara pružio podršku imamu Amiru Mahiću iz Kozarca koji je Svetog Savu nazvao začetnikom fašizma, a Srpsku pravoslavnu crkvu – sektom, objavio je Dodik u svom blogu.