Dodik piše svoju historiju: RS je bila nezavisna država tri godine, a imaginarna Alijina BiH…

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, komentarisao je prijedlog međunarodne zajednice koji se tiče rješavanja kosovskog pitanja.

On je, na svojoj web stranici, objavio autorski tekst u kojem se, kao i po običaju, dotakao Republike Srpske. Lider SNSD-a je, između ostalog, kazao da je “Republika Srpska od ‘92 do ‘95 funkcionisala kao nezavisna država”.

– Republika Srpska je formirana 9. januara da bismo zaštitili srpski narod i da bi bila nezavisna država, što je bilo jedino realno u procesu raspada bivše Jugoslavije. U Dejtonu 1995. godine Republika Srpska je prihvatila mirovni sporazum, nazvan Dejtonskim, dala dio svog suvereniteta i nezavisnosti, mada je već tri godine do tada funkcionisala kao nezavisna država, rekao je Dodik.

Istakao je kako je među potpisnicima Dejtonskog sporazuma bila “imaginarna Alijina, nepostojeća BiH”.

– Republika Srpska je bila nezaobilazna kao faktor mirovnog procesa i tu činjenicu nisu mogli da izbrišu ni Vašington, ni London, ni Berlin, ni Moskva, ni Brisel. Zato se Republika Srpska pojavljuje kao potpisnik svih 11 aneksa Dejtonskog paketa, a pogotovo Aneksa 4 Ustava BiH, koji su potpisale, imaginarna Alijina, nepostojeća BiH, Muslimansko/Hrvatska, a kasnije Federacija BiH i Republika Srpska, kazao je on.