Dodik pokrenuo inicijativu o neprihvatanju Inzkove odluke

Član predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik službeno je otvorio i prvi potpisao peticiju kojom izražava stav o neprihvatanju nametanja zakona odlazećeg visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka, ali i kojom se izražava nedvosmislen stav da se, bez obzira na uvažavanje svih žrtava, u Srebrenici nije dogodio genocid.

“Dodik poziva sve građane Republike Srpske koji to žele da svojim potpisom na ovu peticiju odbiju da se srpskom narodu i svim građanima Srpske zabranjuje pravo na slobodu mišljenja, kao i da što masovnijim potpisivanjem ove peticije odbijemo političke manipulacije jednog dijela Zapada koji žele da jedino srpski narod u Evropi bude okarakterisan kao genocidan”, izjavio je Srni savjetnik za unutrašnju politiku člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević.

On je naglasio da se ne smije zaboraviti da je Inzko ovaj sramni čin nametanja ovakvog zakona uradio baš na današnji dan, kada je poslije sarajevskog atentata Austrija, iz koje dolazi Inzko, uputila ultimatum Kraljevini Srbiji.

“Mi iz RS to ne smijemo zaboraviti i mi iz RS iz principa ne smijemo na ovo pristati”, rekao je Kovačević.

Odlazeći visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, koji je nedavno dao ostavku, uveo je promjene u kazneni zakon Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava “negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca”.

Dodik je rekao Srni da je u potpunosti razumio situaciju predsjednika Srbije Aleksandra Vučiča, koji je izložen stalnim napadima, te naglasio da su Srbi uvijek meta napada i da samo zajedničkim snagama mogu izdržati pritisak kojem su izloženi.

“I sam sam godinama bio izložen stalnim podvalama, napadima, pritiscima, koji traju i danas, kada nas pritišću da mi preuzmemo od Nijemaca `štafetu genocidnosti`, što je historijska perverzija, jer smo mi u prošlom vijeku doživjeli dva genocida i najveće etničko čišćenje u Evropi nakon Drugog svjetskog rata”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, jasno je da dijelu međunarodne zajednice ne odgovaraju lideri poput Vučića, koji je izgradio jaku Srbiju i stalno radi na zaštiti srpskog nacionalnog pitanja.

Dodao je da je jasno da postoji sinkronizirana aktivnost u svemu što se događa, u napadima na srbijanskog predsjednika Vučića, sa željom da smanji njegovu pregovaračku poziciju, uz udarce sa strane i iznutra.

“Te mnoge laži koje su dokazane u prošlosti kao takve prema njemu su uperene zato što se Srbija uspjela sa njim na najviši nivo srpskog stanovišta, što je stabilna, napreduje na ekonomskom i svakom drugom planu, što je faktor mira, dijaloga i saradnje u regionu i što pomaže Srbe i izvan Srbije”, rekao je Dodik.