Dodik: Političko Sarajevo i mediji su krivi za navode da je ikona ukradena!

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je danas da je za skandal oko ikone “krivo političko Sarajevo i mediji”.

Dodik smatra da je lažna optužba da je on lično darovao ukradenu ikonu Ukrajine, ruskom ministaru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu.

Ponovio je da ni Ukrajina ni Interpol nikada nisu tražili ikonu. Međutim, treba podsjetiti da je činjenica da je Ukrajina preko Ministarstva vanjskih poslova i svojih veleposlanstava u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj zatražila izuzimanje ikone i njezino vještačenje.

“Svi problemi vezani uz ikonu nisu utjecali na odnose između Republike Srpske i Rusije,” dodao je lider SNSD-a Milorad Dodik.

Treba podsjetiti da je jučer Milorad Dodik saslušan kao svjedok u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine u vezi s aferom ikona koja je dobila karakter međunarodnog diplomatskog skandala.

Dodik je ranije bio pozvan da tužiteljima kaže sve što je znao o porijeklu ikone i njenom dolasku u njegove ruke te danu kada ju je dao Sergeju Lavrovu.

Tužiteljstvo u Bosni i Hercegovini nedavno je objavilo da je postupajući tužitelj, u slučaju poznatom kao “Ikona”, intenzivno uključen u prikupljanje dokaza i istrage svjedoka.