Dodik ponovo iznenadio: Uskoro ćemo donijeti zakon kojim ćemo pripandicima LGBT zajednice zabraniti pristup vrtićima, školama, fakultetima…

Milorad Dodik je sinoć gostujući na televiziji K3 govorio o brojnim aktuelnim i kontroverznim odlukama vlasti u Republici Srpskoj, najviše o odluci o prekidanju odnosa vlasti ovog entiteta sa ambasadama Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije. Rekao je da će ta odluka koju je jučer donijela Vlada RS obavezivati sve funkcionere od načelnika općina do predstavnika u institucijama Bosne i Hercegovine. “Naravno, ako Biden, ili Blinken pozovu Željku Cvijanović, ili ako se nekim slučajno sretne, ona to neće odbiti”, objasnio je Dodik, piše portal Slobodna Bosna.

Predsjednik RS je rekao da nema ništa protiv Amerike, ali ima protiv ambasade te države. “Ako se ja ne petljam u status Texasa, ili Californije, šta se oni imaju miješati u odnose ovdje”, kazao je on. Posebno je bio kritičan prema aktuelnom ambasadoru Michaelu Murphy-ju za koga je rekao da ga poznaje još od vremena kada je u Banja Luku dolazio sa Richardom Holbrookeom. “Tada je bio sitni činovnik, stajao je negdje u uglu i očito ga je to frustriralo, pa sada hoće da se nešto pita ovdje”.

Milorad Dodik je oštro govorio o nedavnom skupu pripadnika LGBT zajednice u Banja Luci. Kazao je da je na taj skup prvo reagiralo petnaestak udruženja građana koje se bave zaštitom, tradicionalnih vrijednosti, o čemu je portal “SB” već pisao.

“Ja lično nemam ništa protiv njih, samo neka mi ne prilaze”, poručio Dodik i nastavio “objašnjavajući” nasilje nad učesnicima skupa u Banja Luci: “Zašto je normalno da se oni organizuju, a nije normalno da se organizuju oni koji se njih boje i koji žele da očuvaju tradiciju, porodicu. I oni su, također, ugroženi”.

Dodik je najavio da će “Republika Srpska u narednih nekoliko mjeseci donijeti zakon po kojem će se pripadnicima LGBT zajednice zabraniti pristup obrazovnim ustanovama. To znači da će im biti zabranjen prilaz vrtićima, školama, fakultetima. Oni tamo neće moći da rade, da prilaze tim ustanovama”.