Dodik ponovo napao Inzka: Valentin Inzko je namutnut, dodvorava se muslimanima i još se ponaša kao siledžija

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik danas je u Banja Luci održao pres konferenciju za novinare na kojoj je predstavio novog predsjednika Gradskog odbora stranke na čijem je čelu.

Osim pitanja o unutrašnjem preuređenju Gradskog odbora stranke, novinare je zanimao komentar Milorada Dodika o nedavnoj inicijativi da ulica u Beranima, u Crnoj Gori, dobije ime po Ratku Mladiću te su ga pitali mislili li da će međunarodna zajednica intervenirati. Međutim, njegovo izlaganje niti ovaj put nije moglo proći bez spominjanja visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka.

– To je druga država, mene u Crnoj Gori interesira samo položaj naše crkve i naroda. Inzko ili ne zna svoj posao ili je patološki lažov. On kaže da je nadležan za provođenje Dejtona, a to nije tačno. On je samo zadužen za provođenje Aneksa X, nije nadležan za Ustav BiH niti za vojni dio implementacije. Dakle, ponavljam, ili ne zna ili je patološki lažov. To je naš problem s njim – kazao je Dodik.

Nastavio je da se “Inzko pokušava dodvoriti muslimanima u Sarajevu i tako dobiti simpatije”, prenosi “Oslobođenje”.

– Kada želi nametnuti Zakon o negiranju genocida, neka se pozove na Ustav SAD-a. Tamo piše da čovjek ne može za mišljenje biti osuđen. Nikada se nije pozvao na američku praksu. Druga stvar, svugdje u demokratskim sistemima onaj koji je osuđen i odležao kaznu, nakon toga se smatra slobodnim građaninom. Ne moram vam ni govoriti da su pokojni Momčilo Krajišnik i Biljana Plavšić odležali svoje kazne. I sam Inzko govori da smo mi kolektivno krivi, to je nešto sasvim drugo. Svaki čovjek iz RS-a, pa i kada bude penzioner, treba na ulici okrenuti glavu od Inzka kada ga vidi. On ima 24.000 eura platu i mora nekako pravdati svoj rad – dodao je on.

Kazao je da je, od svih visokih predstavnika, legitiman bio samo Carl Bildt.

– Novog visokog predstavnika biraju potpisnice Aneksa X Dejtonskog sporazuma, samim tim i RS, a potvrđuje ga relevantnim dokumentom Savjet bezbjednosti. Svi osim Carla Bildta ovdje su nametnuti. Valentin Inzko je nametnut i još se ponaša kao siledžija. Pokažimo neposlušnost, podsjeća me na Benjamina Kallaya i one njegove. Oni su od pamtivijeka ovdje dolazili s raznim interesima, od Prvog svjetskog rata do aneksije BiH. Srbima ništa nije bilo bolje pod Austro-Ugarima nego pod Turcima – zaključio je on.