Dodik poručio da nije zadovoljan pričom o izgradnji auto-puta Sarajevo-Beograd: Sve se ostavlja za kasnije

Član Predsjedništva Milorad Dodik izjavio je da nije više zadovoljan pričom o izgradnji auto-puta Sarajevo-Beograd jer nema konkretnih podataka, prenosi Oslobođenje.

Sve se nekako ostavlja za kasnije. Nema informacija sa turske strane, a u BiH ne možete da artikulišete zajednički pristup – rekao je Dodik za ATV.

Dodik kaže da je delegaciju Turske, sa kojom je juče u Sarajevu razgovarao o tom projektu, informisao da je BiH mala ekonomija koja ne može da izdrži velike terete.

– Ono što bi mogli da prihvatimo jeste da to bude donacija i vjerovatno će jedan dio i biti donacija ili će biti urađeno kroz neki oblik kompenzacije, ali većina toga će biti kredit – naveo je Dodik.

On ističe da BiH to može izdržati samo ako je na 30 godina, grejs period 10 godina, a kamata nije veća od jedan odsto i ako je cijena izgradnja prosječna cijeni izgradnje kilometra auto-puta u regionu.

Srpski član Predsjedništva BiH je rekao da predstavnici Federacije BiH (FBiH) nemaju stav o tome, te da se vjerovatno zbog toga i ne ide ubrzano prema realizaciji ovog projekta.

Dodik je istakao da je cilj Republike Srpske da za četiri ili pet godina ima spojen auto-put koji je povezuje sa Srbijom i izrazio uvjerenje da će to biti i urađeno ako se izgradnja nastavi dosadašnjom dinamikom.

– To su sve strateške priče, koje su veoma važne kako bismo usmjerili saobraćaj koji bi povezivao Bliski Istok sa Evropom, da ponudimo od Beograda alternativu preko Gradiške, te da kroz Srpsku povučemo jedan dio tranzita – rekao je Dodik.

On je napomenuo da su infrastrukturni projekti koje Republika Srpska realizuje veoma uspješni i dodao da će sve učiniti kako bi naredna godina po obimu bila jedna od najvećih investicionih perioda.

“Imaćemo koncipiranu priču o auto-putu, što je oko milijardu evra, završenu priču oko energetskih objekata, koji koriste sunčevu i energiju vjetra, te završen investicioni ciklus u vezi sa bolnicama – naglasio je Dodik.

On je rekao da je u planu da se oko 200 miliona KM uloži u modernizaciju magistralnih puteva i dodao da je to posao koji je potrebno obavljati svakih sedam ili osam godina.