Dodik poručio da se neće oduzeti priznanja ratnim zločincima

Predsjednik SNSD-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, komentirajući pismo koje je visoki predstavnik poslao NSRS-u, rekao je da je Valentin Inzko pokazao “niske strasti i mržnju prema srpskom narodu kvalifikujući ga za zločine koji su samo njumu u glavi”.

Naveo je kako su “Srbi masovno stradali u Drugom svjetskom ratu u Jasenovcu, da su masovno ubijani u regiji kod Bihaća, te da je samo u Brodu na Drini kod Višegrada ubijeno 6.000 Srba”.

“Takvu jedno bezočnu laž može može izreći samo čovjek niskih strasti kao Inzko koji je zaradio ozbiljan novac. RS je pravila ozbiljan otklon od međunarodne zajednice i savršeno znaju da mi nećemo prhvatiti nikakvo nametanje odluka”, kazao je Dodik.

Međunarodna i oni dobro znaju da nećemo prihvatiti bilo kakvo nametanje odluka.

Istakao je kako u Sarajevu “jedna škola kao i drugi objekti koji nose ime muslimana koji su osuđeni za zločine u Drugom svjetskom ratu”, te da bi, u slučaju da je Inzko naredio njihovo mijenjanje, njegovo pismo imalo drugčaiju dimenziju.

Na pitanje koje bi se sankcije mogle slijediti ako se ne budu pridržavale naredbe o ukidanju osuđujuće presude za ratne zločine, Dodik je rekao da “nije gatara koja zna što misli”.

“Previše zla nam je nanio i dodvoravao se muslimanima u Sarajevu”, rekao je Dodik.

Na komentare političkih oponenata da mu se bliži kraj, kazao je kako to govore oni koji su svoj poraz pokušali predstaviti pobjedu. Na kraju je ponovio koliko načelničkih pozicija je SNSD osvojio na proteklim lokalnim izborima te istakao da su oscojili šest posto više glasova nego na ranijim izborima.