Dodik poručio Inzku da je najveći mrzitelj Srba: Treba se ispričati Srbima i ukloniti ulice nazvane po “Zelenim beretkama”

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da će većina klubova i parlamentarnih stranaka zastupljenih u Narodnoj skupštini Republike Srpske odbiti nedavni zahtjev visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka zakonodavnoj instituciji da poništi povelje odlikovanjima dodijeljenim “zaslužnim osobama za stvaranje Republike Srpske”.

Naglasio je da bi se Inzko trebao ispričati Srbima i zatražiti, na primjer, Federaciju Bosne i Hercegovine da ukloni nazive ulica koje nose ime “Zelene beretke”, što izaziva negativne asocijacije kod Srba.

Dodik smatra da se Inzko ponaša osvetoljubivo i naglasio je da bi Srbi trebali znati da je on najveći neprijatelj Srba koji se ovdje pojavio.

Dodik vjeruje da su Inzkove posljednje inicijative dio atmosfere, želje političkih krugova u Sarajevu i ukupnih napora nove američke administracije da prosvijetli Srbe u Bosni i Hercegovini.

Na pitanje da li Inzko nameće zakon o zabrani poricanja genocida u Bosni i Hercegovini, Dodik je odgovorio da se zakon neće provoditi u Republici Srpskoj i da neće biti objavljen u “Službenom listu” Republike Srpske.

Kaže da Inzko nema pravo na tako nešto i da nigdje nije strogo rečeno da visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini ima pravo na takozvane bonske ovlasti, koje su “lažni i međunarodni blef”, što potvrđuju i izjave nekih prethodnika Inzka, poput Carlosa Westendorpa, koji je izjavio su da su određena nametnuta rješenja nespojiva s Dejtonskim sporazumom koji se prakticirao 24 godine.

– A onda traže da to poštujemo. Pa blefiraju poput nitkova koji su nam nametnuli ovakvu priču. A kad to osporim, onda sam loš momak – rekao je Dodik.

– Bonnska odobrenja formalno pravno ne postoje. Iako se slažemo s historijom tih ovlasti, visoki predstavnik nije dobio moć nametanja zakona. To nigdje nije napisano, a da ovdje postoji “p” prava, svi zakoni nametnuti od visokih dužnosnika bili bi poništeni – naglasio je Dodik.

Rekao je da je jedan od ciljeva SAD-a i EU provođenje mogućih intervencija putem Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini ili Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u cilju centralizacije Bosne i Hercegovine.

– Neki lokalni političari misle da mogu nešto učiniti saradnjom, ali to je najgore i vrsta izdaje o kojoj stalno govorimo. Dakle, mi nemamo kapacitet da Srpskoj ustupimo bilo kakvu nadležnost, jer se stalno traži uspostava centralizirane BiH – kaže Dodik.

Spomenuo je da je neophodno objedinjavanje obrazovanja, poljoprivrede, mirovinskog osiguranja i invalidskog osiguranja, pa čak i da borci i branitelji moraju biti jedinstveni, što je za njega neprihvatljivo.

Dodik je istaknuo da u Dejtonskom sporazumu i relevantnim rezolucijama UN-a ne postoji Vijeće za provedbu mira.

– U ovom su vijeću sami rekli da se odluke donose konsenzusom, a Rusija već godinama nije dio tog konsenzusa… Kako se onda odluke ovog vijeća mogu provoditi? – pitao je Dodik i dodao da je Republika Srpska protiv dolaska novog visokog predstavnika.

Dodik je poruke da je Dejton podijelio Bosnu i Hercegovinu nazvao iskrivljavanjem situacije i, u kontekstu Inzkovih izjava, podsjetio da su Austrijanci prethodno Srbima postavljali ultimatume, nakon čega je srpski narod pretrpio ogromne gubitke i dramatične gubitke ratovi.