Dodik poručio Izetbegoviću: RS je posvećena miru i ne razmišlja o osveti niti zveckanju oružjem

Lider SNSD -a Milorad Dodik rekao je Srni da predsjednik SDA Bakir Izetbegović nije propustio priliku uznemiriti narode u BiH, a posebno to čini na obilježavanjima ratnih godišnjica, poput današnje u Gacku.

“Kada s takve manifestacije čujete da će Bošnjaci da se osvete, onda nama u Republici Srpskoj ne pada ništa drugo na pamet nego da bi i Bakir, kao i otac mu, opet žrtvovao mir. Onaj je žrtvovao mir za BiH, a ovaj bi ga žrtvovao za osvetu”, istakao je Dodik.

Lider SNSD-a rekao je da je to pokazatelj da će “svi pozivi bošnjačkih i političkih i vjerskih autoriteta za mirom i praštanjem nekako završe s osvetom”.

“Tako da nikada nismo načisto da li su željni mira ili osvete. Svojatanje NATO saveza, SAD i EU od strane Izetbegovića govori nam i na čije savezništvo on računa i čijim oružjem nas zastrašuje. Republika Srpska je posvećena miru, razvoju i unapređenju životnog standarda. Mi ne razmišljamo o osveti, niti bi da zveckamo oružjem, ni svojim ni tuđim”, poručio je Dodik.

Podsjetimo, Izetbegović je danas izjavio:

“Ovih dana počinje neko drugo poluvrijeme. Neće ono biti vojno. Učinit ćemo sve da ono bude političko i da polako nadjačamo i da se na svoj način osvetimo. Naša osveta će biti da ćemo napraviti jedno uređeno društvo, jednu evropsku zemlju u kojoj će biti civilizacijski odnosi”, kazao je Izetbegović.

Govoreći o negiranju genocida i pokušajima revidiranja historije, Izetbegović je rekao da će BiH braniti istinu, ali i braniti garante Daytonskog mirovnog sporazuma, poput Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije.