Dodik poslije Lavrova mijenja ploču! Čestitao Bidenu pobjedu: “Dijelimo savezništvo i prijateljstvo”

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik čestitao je američkom predsjedniku Joeu Bidenu pobjedu na izborima u SAD.

“Kao predsjedavajući predsjedništva u Bosni i Hercegovini i kao predstavnik srpskog naroda u ovoj instituciji, čestitam mu na izbornoj pobjedi i osvojenom mandatu na jednoj od najvažnijih i najutjecajnijih pozicija na svijetu – kao američki predsjednik”, rekao je Dodik.

Naglasio je da su SAD, s kojima srpski narod dijeli prijateljstva i saveze više od stotinu godina, jedan od kreatora i jamaca Dejtonskog mirovnog sporazuma. Dodik je podsjetio da se datum usklađivanja, 21. novembar, u RS slavi kao važan praznik, rečeno je iz Dodikovog kabineta.

Istaknuo je da je za njega i srpski narod neprihvatljivo obilježavanje 25. novembra, datuma preuzetog iz prethodnog komunističkog režima SFRJ, kao i 1. marta kao Dana nezavisnosti BiH.

“Slažete se da je međusobno poštovanje temelj uspješne i produktivne suradnje koja je Bosni i Hercegovini i regiji u cjelini prijeko potrebna”, rekao je Dodik. Dodik je izrazio iskreno poštovanje počasnom američkom predsjedniku Bidenu.