Dodik pozvao Macrona na sastanak, želi mu dati svoje viđenje trenutnog stanja u BiH

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, pozvao je francuskog predsjednika Emmanuela Macrona na sastanak nakon njegove izborne pobjede sinoć.

Dodik je rekao da je “ohrabren Macronovom izjavom da će braniti demokraciju”.

“S tim u vezi, dozvolite da podsjetim na moje pismo od 15. novembra 2021. godine, kojim sam Vam, u svjetlu trenutne političke situacije u RS-u i BiH, kao i zapadnom Balkanu predložio održavanje sastanka”, istakao je Dodik u pismu upućenom u svojstvu člana Predsjedništva BiH.

Dodik je istaknuo da je na sastanku izrazio iskrenu namjeru da pokuša pronaći kompromisno rješenje za izlazak iz novonastale situacije.

“Otvoren sam za susret na lokaciji u što skorijem terminu koji predložite i spreman da to bude ili na neutralnom terenu po Vašem izboru ili u nekoj od Vaših institucija”, naglasio je Dodik.

Dodao je kako je Francuska nesumnjivo jedan od najvažnijih partnera u vanjskoj i trgovinskoj politici BiH, te se nada aktivnom uključivanju francuskog predsjednika u tom kontekstu.

“Razumijevanje i podrška Francuske i Vas kao lidera od neizmjerne je važnosti u navedenom kontekstu”, naveo je Dodik.

Dodik je zaključio da će Macron biti u mogućnosti prihvatiti predloženi sastanak.

“Uvjeren sam da će predstojeći susret biti ključna karika u razumijevanju trenutnog stanja u BiH, ali istovremeno i dodatni impuls razvoju dobrih političkih i ekonomskih odnosa naroda BiH i Francuske”, zaključio je Dodik.

Podsjećamo, Dodik je ranije imao bliske veze s pristašama poražene Marine Le Pen, a obilježavanju neustavnog Dana RS-a prisustvovala su i dva poslanika ove stranke.