Dodik pred Dan nezavisnosti BiH: “Htjeli smo imati nezavisnu državu Republiku Srpsku”

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je večeras da je prvi Ustav Republike Srpske usvojen u vrijeme kada u Bosni i Hercegovini nije bilo sukoba i da odražava političku volju srpskog naroda i želje za nezavisnom Republikom Srpskom.

“Nakon odluke o uspostavljanju Republike Srpske, usvajanje Ustava predstavlja najvažniji političko-pravni akt koji je država u razvoju mogla i trebala imati”, rekao je Dodik večeras u emisiji koja se emitirala na RTRS-u i RTS-u kao oblik zajedničkom TV prijema – povodom proglašenja protuustavnog dana Republike Srpske i dana usvajanja prvog ustava RS.

Prema njegovim riječima, bila su to vrlo teška vremena.

“Usvajanje ustava pokazalo je da se zna šta se događa i da je u tom pogledu formiranje Republike Srpske imalo svoj kontinuitet – od odluke o njegovom uspostavljanju, kroz ustav, do zakona koji će regulirati sve ostale odnose”, rekao je Dodik, a prenijela je agencija Srna.

Istaknuo je da je usvajanje Ustava Republike Srpske bilo u vrijeme kada u Bosni i Hercegovini “nije bilo sukoba” i da je “odražavao političku volju srpskog naroda, zastupljenu preko svojih političkih predstavnika iz različitih političkih stranke koje su sastavile i usvojile ustav.

“Tada smo to jednostavno primijetili. Htjeli smo nezavisnu državu, Republiku Srpsku, i naravno da nema države bez ustava”, rekao je Dodik.

Dodik je istaknuo da je u to vrijeme, iako je bio oporba, bio dio sveukupnog “srpskog napora da stvori Republiku Srpsku i postojanje Republike Srpske u državno-pravnom i teritorijalnom smislu”.

“Danas, kad to pogledam, teško da bismo mogli proći kroz mnoge stvari bez toga. Vjerojatno u ratu i mirovnim pregovorima legitimitet ne bi bio tako snažan kao što bi bio da nema takvih djela. Sve je to dio kontinuiteta i stvaranja Republike Srpske“, rekao je.

Dodik je ocijenio da je prvi ustav pretrpio nekoliko “neustavnih promjena koje je izvršio bivši visoki predstavnik Wolfgang Petritsch”.

“Ali na tome definitivno moramo raditi, ustavni zakon je nešto što danas moramo modernizirati, dograditi i u svakom slučaju prilagoditi. Prvi ustav bio je vrlo važan i definitivno je ukazivao na smjer srpskog naroda u Bosni i Hercegovini “, naglasio je Dodik.

Podsjetimo, ova večer je proslava neustavnog dana RS-a 9. januara, a ujedno i dana kada je, prema riječima organizatora, usvojen prvi ustav RS-a.

Program se emitovao na RTRS-u i RTS-u te na nekoliko privatnih postaja. Istodobno s proglašenjem protuustavnog dana, rukovodstvo ovog entiteta negira 1. mart, Dan nezavisnosti BiH.

Današnji televizijski program tumači se kao svojevrsna propaganda pred sutrašnji Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.