RS je spremna dogovoriti se unutar Bosne i Hercegovine o svim potrebnim aranžmanima, rekao je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik tijekom današnje konferencije za novinare u Istočnom Sarajevu..

– To činimo na bazi odluke NSRS koja je formirala platformu i grupu koja će trebati da razgovara sa različitim nivoima – entitetskim i konstitutivnih naroda – o svim pitanjima u BiH – rekao je Dodik.

Navodi da su Hrvati već poslali poruku u kojoj su naznačili da su spremni govoriti u takvom formatu, “a čuli smo da neki Bošnjaci to ne žele”.

– Mi ostajemo pri tome da želimo dogovor o svim otvorenim pitanjima, jer smatramo da je to jedini mogući način da s enšto uspije u BiH, a ne stalno iščekivanje kada će doći međunarodni posrednici, kao što je to danas i jučer bilo ovdje, u nadi da će oni nešto uraditi i donijeti rješenje i da će u pravilu biti samo na jednoj strani. Naravno, to se ne dešava u realnom životu i ostaje dio očekivanja iz snova, a nama ostaju problemi koje treba da riješimo – kaže Dodik.

Smatra da je osnova posjeta Palmera i Eichhorsta Bosni i Hercegovini pitanje izborne reforme u Bosni i Hercegovini. RS je svoj stav definirala prije 10-12 godina, kada se pojavio problem u vezi s izborom članova predsjedništva, poznat pod radnim naslovom “Sejdić i Finci”.

– On je veoma jasan i govori o tome da je RS spremna da uđe u izmjene Ustava i da se u rečenici koja kaže da RS bira Srbina – riječ Srbin mijenja riječju jedan, a da sve drugo ostane isto – a to znači direktan izbor člana Predsjedništva iz RS-a.

Mi smo sa takvim stavom pregovarali gotovo 2-3 godine sa drugima u BiH i shvatili da naše uključivanje u te razgovore, a pogotovo u problematične razgovore oko izbora članova Predsjedništva iz FBiH, podrazumijeva stalne njihove zahtjeve za naše davanje i gubljenja prava. Rekli smo da ćemo sačekati da se dogovore gospoda Bošnjaci, Hrvati i njihovi politički predstavnici – naveo je Dodik.

Tijekom proteklog razdoblja vidjeli smo, dodaje, da su predstavnici Bošnjaka i Hrvata razgovarali, ali nisu uspjeli pronaći značajan model sporazuma koji bi za njih bio održiv za promjene izbornog zakona, a time i samog Ustava.

– RS i nema namjeru da se uključuje u probleme izbora članova Predsjedništva u FBiH. Ovdje je ključno pitanje izbor iz FBiH, a ne iz RS-a. Mi smo prije desetak i više godina utvrdili politiku da se ostaje pri direktnom izboru za člana Predsjedništva na prostoru iz RS-a, a nismo protiv bilo kog načina izbora u FBiH. Ako se oni dogovore o tom načinu, mi smo spremni da to podržimo – govori Dodik.

Smatra da je RS trebala da izađe s jednom novom inicijativom koja podrazumijeva da se na direktnim izborima u jednoj ličnosti bira i predsjednik RS-a i član Predsjedništva iz RS-a.

– Mislim da bi to bitno doprinijelo mogućnosti da RS ne dođe u situaciju da ima dualizam u vlasti. Mislim da je RS bila kreativna i da ovdje nema destrukcije. Ovih dana vidimo alibi-politiku koja ide za tim, svjesni da gube proces koji je bio u formatu Čović-Izetbegović i američki i evropski ambasador. Oni su na brzinu smislili priču o Interresornoj radnoj grupi u kojoj su željeli da strpaju sve i pokušaju doći do nečega. Prije toga su učinili sve da dođe do nelegalnog izbora CIK-a, koja se pokazala veoma politički ostrašćena i motivisana – poručio je Dodik.

Sad kada su postignuti sporazumi između Hrvata i Bošnjaka, kaže Dodik, “oni odjednom pokušavaju vratiti RS i čak je krive za neuspjeh ovog procesa”.

– RS se neće uključivati u debatu oko toga kako će se birati članovi u FBiH. To prepuštamo federalnim partnerima. Kad budemo vidjeli da postoji dogovor o tome, mi ćemo ga podržati i nećemo ga osporavati – naveo je Dodik.

Međunarodna pažnja koja se privlači dio je poznate politike Bošnjaka, rekao je Dodik, dodajući da “oni uvijek žele nešto izmisliti, a to je priča o simetriji, koju su izmislili prije 12 godina”.

– Još dok sam bio predsjednik Vlade, organizovao sam sastanak sa Sejdićem i Fincijem i oni su bili pozitivni prema rješenjima koja je dala RS. I u tom pogledu apsolutno smo amnestirani. Gospodo Bošnjaci i Hrvati, dogovorite se oko toga i mi poštujemo vaš dogovor – poručio je Dodik.

Ako se ne postigne dogovor o izboru članova Predsjedništva, nije moguća daljnja intervencija u Ustav i Izborni zakon – podvlači Dodik.

Ukoliko ne bude postignut dogovor oko izbora članova Predsjedništva, nije moguće ni bilo kakvo drugo intervenisanje u Ustav i Izborni zakon – potcrtava Dodik.

– Sve te neke velike priče koje čujemo u javnosti oko nekih tehničkih izmjena su kamuflaža i ne donose kvalitetna rješenja – smatra Dodik.

A potom se osvrnuo i na današnje sastanke sa zvaničnicima SAD-a i EU Matthewom Palmerom i Angelinom Eichhorst.

– Čuli smo njihove stavove i objašnjenja da su oni došli da podstaknu, podrže i da nemaju nikakva dodatna rješenja. Uporno govore o tome da je ovo stvar koju trebaju da riješe domaće političke strukture i da samo domaće političke strukture mogu da budu faktori i subjekti ovog procesa.

Međutim, u okviru bošnjačkog naroda opet se pojavljuje blefiranje. Izetbegović kaže, ako to opozicija prihvati, onda smo i mi spremni da to uradimo. A opozicija kaže da neće. Mislim da su Hrvati u pravu kada traže mehanizam za biranje svog predstavnika, a ništa nisu imali ni Bošnjaci od ovih nekoliko mandata Željka Komšića koji je potrošen, u kojem ne može ništa da odluči u ime Hrvata i u kojem je pokazao da radi isključivo u interesu Bošnjaka – rekao je Dodik.

Apsolutno razumije poziciju Hrvata, kaže Dodik, te apeluje da im se obezbijedi mehanizam kojim će biti zadovoljni izborom članova Predsjedništva u FBiH.

– Na taj način smo spremni da pokušamo ohrabriti i ove iz međunarodne zajednice. Ali ovog trenutka svi moraju da znaju da RS nije spremna da bilo šta diskutuje oko izbora člana Predsjedništva u RS-u. Pokušat ćemo da izgradimo ovaj konsenzus da izabrani predsjednik RS-a i izabrani član Predsjedništva iz RS-a, i imamo vremena da to konstituišemo kao naš zahtjev u pogledu onoga što treba da bude promijenjeno u Ustavu BiH. Vjeruje da u RS-u ima dovoljno političke spremnosti i pameti da razmisli na ovu temu. Tada bi RS bila vidljivija i zastupljena sa najvišeg nivoa – potcrtava Dodik.

Palmeru i Eichhorst, dodaje, jasno je danas poručio kako smatra da pokušaj imenovanja novog visokog predstavnika u BiH nije u skladu s Aneksom 10 Daytonskog sporazuma.

– Njihov odgovor je bio da smo mi RS i da smo na toj strani ostali još samo mi i Rusija. To je jedan naivan pokušaj da se RS-u pripiše priča o tom nekom navodnom famoznom ruskom uticaju. Ovdje se radi o nama i mislim da ni Amerika ni Evropa nisu fer ako traže od nas da prihvatimo da poštujemo nelegalan izbor koji je mimo propisa i da Vijeće sigurnosti bude zaobiđeno – rekao je Dodik.

Naglasio je da funkcija visokog predstavnika treba biti potvrđena u Vijeću sigurnosti UN-a, te da i dalje te potvrde nema.

– Naš stav je, ukoliko nema te potvrde, da on nije legalan – dodaje Dodik.

Poručuje kako je očigledno da se u BiH opet vraća međunarodni intervencionizam, koji za cilj ima da ostvari “bolesna očekivanja samo jedne strane”.

– Umjesto nejakog Inzka, sada se pokušava napraviti neki jaki koji bi opet bio po volji Bošnjaka, da nameće i centralizuje, a naravno objekti toga bili bi Srbi i Hrvati. Jer, po njihovome, mi nismo momci koji slušaju centralni komitet bošnjačke političke partije koja se zove SDA. U tom pogledu, treba se vratiti početku – imamo skupštinu RS, koja je formirala platformu i odredila tim za pregovore i dogovore. Ovo je ponuda za BiH, ako je hoće, a ako je neće, to je njihov problem – poručuje Dodik.

– Priča o asimetričnosti je alibi za neuspjeh dogovora između Bošnjaka i Hrvata. To Bošnjaci potežu kako bi time zalegli iza tog rješenja da se ništa ne bi desilo. Ja nemam ništa sa izborom članova Predsjedništva u FBiH, neka se oni dogovore da ga biraju direktno, ja nikakav problem tu nemam. Nek se dogovore da ga biraju na Marsu ili da mora da prođe kroz neke skenere, isto tako nemam ništa protiv. Ali ne mogu da očekuju da ćemo mi zbog tog njihovog kvazistava koji smo slušali u zadnjih 15 godina ovdje ponovo nešto mijenjati – govori Dodik.