Dodik predviđa raspad EU: To sam vidio pred sam raspad Jugoslavije, nema jedinstva, potcijenili su…

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da Evropa treba da oslobodi Bosnu i Hercegovinu kolonijalnog statusa, Christian Schmidt i stranaca u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

Dodik je istakao da u EU nema jedinstva i da Evropu ne čekaju svijetli dani, što će se odraziti i na zemlje Balkana, o čemu će biti riječi na Samitu EU koji se održava u Briselu.

– Ako donesu odluku da Bosna i Hercegovina dobije pregovarački status, onda je to politička odluka. To će uraditi ako taj status daju Ukrajini i Moldaviji. BiH treba da oslobode kolonijalnog statusa, Schmidta i stranaca u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, rekao je Dodik.

Dodik smatra da se u Briselu održava veoma težak samit koji će pokazati u kakvom je stanju EU, dodajući da nema jedinstva o ključnim pitanjima.

– Evropa je puna problema i to sam vidio nedavno kada sam boravio u Briselu. Sjetio sam se ulazaka u Savezno izvršno vijeće bivše Jugoslavije pred sam raspad te zemlje. Ne mora to ništa značiti, ali vidim da u Evropi ne postoji konsenzus o svim pitanjima, rekao je Dodik.

Dodik kaže da je promašena i politika EU prema sukobu u Ukrajini i da će SAD pokušati da svale teret sukoba na Brisel.

– Očekuju da EU njima da 60 milijardi, koliko je sada na stolu. Zamislite da su za zemlje Balkana za četiri godine predvidjeli šest milijardi. To govori u kakvom smo odnosu. Evropa je vodila pogrešnu politiku i izgubila je liderstvo. Promašila je politiku oko rata i potcijenila Rusiju. Sve što su mogli da promaše, promašili su. Rusija i Putin su se pokazali moćnim i stabilnim, i to sada ni oni ne spore u svojim izvještajima, istakao je Dodik.

Kada je riječ o otvaranju pristupnih pregovora sa EU, Dodik je rekao da to ništa ne znači i ne prejudicira, podsjetivši na status Turske koja je prije nekoliko decenija započela proces pristupanja, te da to budi sumnju u iskrenost cjelokupnog postupka.