Predsjedavajući BIH Milorad Dodik istaknuo je za medije da je Bisera Turković neodgovorna prema vlastima u BiH i da ne poštuje politiku Predsjedništva BiH, koje je usvojilo Program reformi u kome se navodi da saradnja s NATO ne prejudicira članstvo i da će biti potrebno novo odlučivanje.

– Priča o NATO je postala nepodnošljivo degutantna i to samo pokazuje kako je BiH bezvezna zemlja. Izgleda da u BiH nisu dovoljno jasne poruke nekih zvaničnika iz ovog saveza koji kažu da saradnja BiH u postojećem obliku ne prejudicira članstvo i da će biti potrebna nova odluka o članstvu, rekao je Dodik i ponovio da je RS protiv članstva BiH u NATO.

On je podsjetio da je i Vijeće ministara promijenio naziv Komisije za integraciju u NATO, a koju su podržavali Mirko Šarović (lider SDS-a) i ostali, u Komisija za saradnju sa NATO.

Sve to govori o tome da je politika dobro definirana i da bilo koja besplatna tumačenja ne doprinose razumijevanju u BiH, ističe Dodik.

On je naveo da je potrebno usmjeriti se na oblike saradnje koji su mogući, a da o članstvu u NATO savez moraju odlučiti svi u BiH.

– Republika Srpska je protiv članstva, a iz odluka Narodne skupštine i onih koje zastupamo u zajedničkim institucijama jasno je da ne bi trebalo o tome ništa posebno govoriti. U Federaciji BiH imaju potrebu da stvaraju još više konfuzije u, ionako, raštimanoj zemlji kakva je BiH, zaključio je Dodik.

Ministrica vanjskih poslova u Vijeću ministara Bisera Turković izjavila je da “Ruska Federacija neće odlučivati ​​hoće li BiH ući u NATO”, već će građani i institucije BiH odlučiti kojim putem je BiH došla do tog saveza.