Dodik prijeti sve žešće: Ako Schmidt nametne Izborni zakon bit će kraj BiH!

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine izjavio je da neće ići na ekonomski forum na koji je pozvan zato što je predviđeno prisustvo visokog predstavnika Christiana Schmidta, te da ne može, kako je ocijenio, da mu daje legitimitet da nameće zakone i da jednog dana ukine Policiju Republike Srpske i formira državnu policiju, prenosi Oslobođenje.

-Izbjegavam svaku poziciju o kojoj bi se moglo spekulisati i zato nisam otišao na bledski forum. Neću ići ni na neki ekonomski forum, a posjetit ću Mađarsku 23. septembra, jer Schmidta tamo neće biti. Do kraja ovoga mjeseca ću i predsjedniku Evropske komisije Ursuli von del Leyen sve reći o trenutnoj situaciji, rekao je Dodik večeras za RTRS, javlja Srna.

On je ponovio da je Schmidt za njega nelagalni visoki predstavnik, te da su bonska ovlaštenja blef. Milorad Dodik kaže i da ono što govori opozicija nije njihova pamet, da je njihova politika podanička i da tu nema ništa nejasno.

-Oni bi pristali na sve i kakve veze ima što Schmidt dolazi iz Njemačke. Ne mogu da mu dam legitimitet da nameće zakone i da jednog dana ukine Policiju Republike Srpske i formira policiju BiH, zaključio je Dodik.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine je podsjetio da je “protiv BiH, za razliku od opozicije, jer je razgrađen Dejtonski sporazum”.

Dodik je naveo da je vlast u funkciji entiteta Republika Srpska, a opozicija u “probosanskoj priči”, kao i da bi volio da se nije desio sastanak u Beogradu, jer će proizvesti spekulacije.

-Schmidt može biti primljen bilo gdje, ali kada se vrati u BiH nije visoki predstavnik, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sigurno je rekao Schmidtu da je Srbija za Dejtonski sporazum, ali da je potrebno da se narodi u BiH dogovoraju, a ne da bude međunarodne intervencije.

-Mislim da je Vučić sve veoma jasno rekao, ali Schmidt će pokušati da nešto spekuliše. Ako Schmidt nametne Izborni zakon bit će kraj Bosne i Hercegovine Za nas neće važiti nikakvo nametanje, isto kao što ne važe potezi Valentina Inzka (bivši visoki predstavnik), poručio je Dodik.

-Pitam šta Šarović dobija pričom da je SDS protiv mirnog razdruživanja BiH? Opozicija pokušava da se dodvori strancima. Smatram da ukoliko na vlast dođe Šarović, odnosno SDS i PDP, Republika Srpska neće moći da postoji ni šest mjeseci, rekao je Dodik i naveo da su funkcioneri opozicije u određenim segmentima “operativci zapadnih obavještajnih agencija”.

-Republika Srpska treba da bude nezavisna država. Ne vjerujem da u SDS-u, osim Šarovića, ima ljudi koji su protiv nezavisnosti RS-a i nikada nije bila zrelija situacija za razlaz, rekao je Dodik.