Dodik: Primoravaju nas da živimo sa Bošnjacima i Hrvatima u uslovima koji su nemogući

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je u Banja Luci da Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave nije samo praznik za RS i Srbiju, već za “sve Srbe, gdje god živjeli”.

Dodik je rekao da bi dan nacionalnog jedinstva trebao “odražavati potrebu da se Srbi kao narod okupe oko velikih ideja i vrijednosti koje nasljeđuju kao narod iz historije, jezika, pisma, krsne slave i svega onoga što čini srpsko društvo posebno ma gdje god se nalazio.”

– Zato su RS i Srbija odlučile obilježiti ovaj datum 15. septembra, a sutra će naši parlamenti po prvi put donijeti identičan zakon o očuvanju ćirilice, manifestujući tako priču o našem jedinstvu – naglasio je.

Pozivaju se građani RS-a da 15. septembra kod kuće istaknu srpsku trobojnicu.

Tim povodom sinoć je u Banjoj Luci održana Svečana akademija, a središnji događaj je u srijedu u Beogradu.

Između ostalih, svečanoj akademiji prisustvovali su predsjednica RS Željka Cvijanović, premijer RS ​​Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović i srbijanska ministrica rada, zapošljavanja, socijalnih i boračkih pitanja Darija Kisić Tepavčević.

I tamo je Dodik sinoć rekao: “Nikada nije bilo čistijeg i poštenijeg jedinstva između dvije institucije srpskih država, Republike Srpske i Srbije i Srpske pravoslavne crkve, svaka sa svojom misijom i obavezama.”

Dodik je još govorio i da je nesalomivo to jedinstvo koje neće biti napušteno i da je srpsko jedinstvo preteča mnogih težnji: “Ponosan sam što pripadam političarima i članovima parlamenta RS koji je donio odluku o formiranju i proglašenju RS-a.”

-Ne možemo da prihvatimo bilo kakvo tutorstvo koje bi išlo za tim da nas natjeraju da živimo u neželjenoj zemlji radi nekih ideja ostrašćenika, ljudi iz različitih svjetskih kabineta koji žele ovdje da nas primoraju da živimo sa Bošnjacima i Hrvatima u uslovima koji su gotovo nemogući – kazao je Dodik.

Vlade Srbije i RS odlučile su zajednički slaviti srpsko jedinstvo, slobodu i nacionalnu zastavu 15. septembra, na dan kada je Solunski front probijen prije 103 godine u Prvom svjetskom ratu.

Prošli članakDodik o Danu srpskog jedinstva: Ovo nije praznik samo RS-a i Srbije, već svih Srba
Sljedeći članakDragan Bursać: Bh. državaljani nisu ratovali u Srbiji, a vi vidite kako i koliko je bilo obrnuto